Českem se prohání bouřky! Problémy v Praze: voda v metru a nehoda vlaku

Ve Zbraslavi najel vlak během bouřky do kamení. (27.6.2024)

Autor: Jan Hrabě

27. června 2024 17:06

Česko ve čtvrtek odpoledne zasáhly velmi silné bouřky, před nimiž varovali meteorologové v dopolední výstraze. Například v Praze způsobilo počasí velké problémy v dopravě. Výstraha před bouřkami platí až do půlnoci. 

Přívalový déšť například v hlavním městě zaplavil tramvajovou trať na nábřeží kapitána Jaroše či vestibul stanice metra Můstek na Václavském náměstí na lince metra A. Pražský dopravní podnik také upozornil na zpoždění v celé síti kvůli bouřce. 

Ve Zbraslavi najel osobní vlak do sesutého kamení, informovala Správa železnic na sociální síti X. Cestující byli evakuováni, událost se obešla bez zranění či vykolejení soupravy. Provoz ve směru do Vraného nad Vltavou byl zastaven. 

Pražští hasiči informovali, že v souvislosti s počasím řeší po celém městě asi desítku případů. "Jedná se o popadané větve a stromy nebo zatopené suterény či komunikace," vysvětlili na sociální síti.

Meteorologové dnes dopoledne varovali před velmi silnými bouřkami na celém území České republiky. Zmínili, že bouřky budou lokální a jejich pohyb velmi pomalý. Nemusí se přitom vyskytnout na každém místě výstrahy.

Podle předpovědi mohou bouřky doprovázet přívalové srážky s úhrny přes 50 milimetrů za hodinu a kroupy o velikosti přes dva centimetry. Experti varovali také před rychlým odtokem vody z krajiny a lokálním zaplavením, zejména v místech většího nasycení půdy.

Počasí se připomene i v pátek. Nejvyšší teploty v odpoledních hodinách přesáhnou v Polabí hranici 31 stupňů. Odpoledne a večer se při přechodu studené fronty od západu vyskytnou i silné bouřky. Napršet může až 50 milimetrů, zesílí vítr až na 70 kilometrů za hodinu a hrozí kroupy o velikosti do dvou centimetrů. 

Témata: Počasí Bouřky Nehody vlaků MHD Praha