VIDEO "české zmije": Vrtulníky AH-1Z Viper dorazily do ČR!

první dva vrtulníky H1 v ČR (31. července 2023) 12

Autor: Jan Novák

31. července 2023 12:59

Dnes krátce před polednem obdržela 22. základna vrtulníkového letectva první dva americké bitevní vrtulníky AH-1Z Viper. Přiletěly v obřím nákladním letounu C-17 Globemaster. Do poloviny září má být na základnu převedeno dalších šest strojů, z toho dva AH-1Z Vipery a první dva UH-1Y Venomy. 

„Dodání prvních amerických vrtulníků je významný moment pro modernizaci armády, vrtulníkové letectvo se tím posouvá do 21. století. Zbavujeme se tak závislosti na ruské technice a přecházíme na moderní západní platformu dodanou významným spojencem,“ uvedla dle tiskové zprávy ministryně obrany Jana Černochová.

Dva americké vrtulníky AH-1Z Viper dorazily do ČR spolu s týmem specialistů. Ti se spojí s českými kolegy a v následujících dvou týdnech zkompletují a zprovozní tyto stroje. V srpnu přiletí také mobilní výcvikový tým, který začne cvičit personál 22. základny vrtulníkového letectva. Oficiální představení vrtulníků proběhne 17. srpna.

Celkem získá ČR 12 nových vrtulníků systému H-1, z nichž 8 bude zdarma jako ocenění za pomoc Ukrajině. Armáda tak bude mít k dispozici 10 strojů UH-1Y Venom a 10 AH-1Z Viper. Mezivládní dohodu na nákup podepsal v roce 2019 tehdejší ministr obrany Lubomír Metnar.

Bitevníky Viper a víceúčelové Venomy vynikají svou palebnou silou, ochrannými systémy a utajenou komunikací. Oproti ruským Mi-24 jsou také mnohem jednodušší na údržbu. Systém H-1 dramaticky zvýší palebné schopnosti českého vrtulníkového letectva, především díky přesně naváděné munici, kterou mohou oba typy vrtulníků používat.

Náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Karel Řehka zdůraznil význam systému H-1 pro vrtulníkové letectvo české armády. Velitel Vzdušných sil AČR generálmajor Petr Čepelka uvedl, že nové vrtulníky představují ucelený systém, kdy Vipery poskytují ofenzivní leteckou podporu a Venomy zajišťují blízkou palebnou podporu a logistiku, mohou tak spolupracovat a plnit operační úkoly.

Vrtulníky systému H-1 mají moderní vybavení včetně digitálního kokpitu s LCD panely a automatického letového kontrolního systému s integrovanou satelitní a inerciální navigací. Jejich konstrukce a letová oblast jsou shodné, což umožňuje pilotům přecházet mezi oběma typy. Systém H-1 také umožňuje výměnu dílů mezi Venomy a Vipery, což zjednodušuje logistiku.

Česká armáda bude mít s vrtulníky k dispozici i příslušnou výzbroj, včetně řízených raket vzduch-země Hellfire a APKWS, neřízených střel a munice do kanónu a kulometů.

Piloti a technici z Náměště absolvovali sedmiměsíční přeškolení v USA, další výcvik bude probíhat v ČR pod vedením amerického mobilního výcvikového týmu po dobu dvou let.

V rámci přípravy na nové stroje bylo vybudováno simulační centrum s trenažéry, které poskytuje realistický trénink a plně simuluje ovládání a zbraňové systémy vrtulníků.

Bitevníky Mi-24V/35 budou brzy nahrazeny vrtulníky systému H-1, oficiální rozloučení s nimi proběhne na zářijových Dnech NATO v Ostravě. Zůstává ve výzbroji víceúčelový Mi-171Š.

Systém H-1

Systém H-1 složený z vrtulníků AH-1Z „Viper“ a UH-1Y „Venom“ navazuje na osvědčené stroje „Cobra“ a „Huey“ americké námořní pěchoty. Oproti svým předchůdcům dosahují tyto vrtulníky vyšších rychlostí, operačního dosahu a většího užitečného zatížení, přičemž požadavky na podporu životního cyklu byly sníženy.

Samostatně jsou AH-1Z a UH-1Y jedny z nejschopnějších bitevních a víceúčelových vrtulníků. Ve spojení představují nejefektivnější prostředek k plnění široké škály bojových i podpůrných úkolů kdekoliv na světě. Vrtulníky AH-1Z a UH-1Y mají výhodu v 85% shodnosti dílů a komponentů důležitých z hlediska údržby. Tato koncepce zabezpečuje snížení provozních výdajů, nároků na výcvik personálu a celkových nákladů na podporu životního cyklu.

Oba vrtulníky byly navrženy s důrazem na schopnost přežití v bojové situaci. Tyto stroje budou primárně plnit úkoly přímé letecké podpory, přepravy a CASEVAC (nezdravotnický odsun raněných). Díky jednoduché konstrukci draku a koncepci sklopných listů nosného rotoru jsou oba typy snadno přepravitelné.

AH-1Z „Viper“

AH-1Z je bitevní vrtulník, vyráběný společností Bell Helicopters Textron.

V přední části vrtulníku je umístěn tříhlavňový rotační kanón ráže 20 mm s kapacitou 650 nábojů. Další výzbroj je možné nést na šesti zbraňových závěsnících, přičemž vrtulník může nést až 16 protitankových řízených střel HELLFIRE nebo 76 neřízených raket HYDRA, případně 28 laserově naváděných raket APKWS. Další možnou výzbrojí je 6 střel vzduch-vzduch AIM-9 SIDEWINDER. Viper je vybaven integrovaným avionickým systémem, jehož rozhraní je tvořeno „glass cockpitem“. Tento systém sdružuje prvky komunikace, navigace, procesování dat na palubě, detekci hrozeb, ovládání zbraňových systémů a zprostředkovává pilotům informace o situaci na bojišti. Nejdůležitější údaje o letu, zbraňových systémech a okolních hrozbách pro vrtulník jsou vynášeny pilotům přímo na přilbový průhledový displej. AH-1Z je vybaven elektro-optickými/infračervenými sensory třetí generace a systémem se schopností přesného zaměření cíle na velké vzdálenosti. Zmíněné zbraňové systémy je možné kombinovat v závislosti na plněné misi. Posádku tvoří 2 piloti.

Vrtulník „Viper”může plnit široké spektrum úkolů. Jeho hlavním určením je podpora pozemních vojsk a je tak nejčastěji využíván pro plnění úkolů přímé letecké podpory, vzdušného průzkumu, protivzdušné obrany, leteckého doprovodu pozemních jednotek či jiných typů vrtulníků, anebo pro plnění úkolů vzdušné izolace vedených v týlu nepřítele. Díky jeho senzorům a dalšímu vybavení ho lze využít i jako platformu předsunutého leteckého návodčího (JTAC-Joint Terminal Attack Controller) pro koordinaci palby dalších leteckých i pozemních prostředků. Viper může působit jak z pozemních základen či dočasných ploch, tak může vést operace z námořních plavidel.

Témata: vrtulník AH-1Z Viper Armáda České Republiky