České banky v problémech: Weby či služby byly nedostupné. Co bylo příčinou?

Nedostupný web Komerční banky.

Autor: Pavel Krejčí

30. srpna 2023 10:36 | Aktualizováno: 30. srpna 2023 13:33

Pět velkých českých bank se dnes potýkalo s výpadky svých internetových služeb. Problémy na webu či na twitteru ohlásila hlásí Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB, Air Bank a Fio banka. Podle vyjádření jejich tiskových oddělení se banky staly terčem takzvaných DDoS útoků. S podobnými problémy se v pondělí potýkala řada polských bank a úřadů, které se staly cílem proruské hackerské skupiny NoName057(16). Ta se posléze přihlásila i k útokům v Česku. 

Mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša potvrdil, že šlo o DDoS útoky, nemůže ale říct, jestli jsou ze zahraničí. "Víme, že probíhá útok a některé banky mají problémy. Jde o zahlcovací útok. Peníze klientů jsou ale v bezpečí a ke ztrátám nedojde," řekl.

"Můžeme potvrdit, že v tuto chvíli mohou být některé naše online služby nedostupné. O spuštění služeb budeme klienty informovat. Pracujeme na jejich zprovoznění. Omlouváme se všem za komplikace," uvedla mluvčí Komerční banky Šárka Nevoralová. Spekulace o možném kybernetickém útoku ze zahraničí ale nemohla potvrdit. 

"Mrzí nás to, ale právě se potýkáme s výpadkem našeho mobilního a internetového bankovnictví. Na karty výpadek nemá vliv, můžete tedy platit i vybírat, jak jste zvyklí. Pracujeme už na tom, aby bylo vše zase brzy v pořádku," uvedla na síti X Air Bank.

"Dnes v ranních hodinách jsme zaznamenali takzvaný DDOS útok," uvedla mluvčí AirBank Jana Pokorná. "Ten spočíval v úmyslném zahlcení webových stránek obrovským počtem požadavků, které pak znepřístupnily naše stránky včetně přístupu do online bankovnictví skutečným uživatelům. DDOS útoky jsou ve světě i v Česku bohužel běžné," dodala.

Klienty ubezpečila, že jejich financím nic nehrozí. "Podstatné je, že se nejedná o útok na vnitřní systémy banky nebo účty klientů. Klienti také mohli dál platit kartou nebo vybírat z bankomatů," shrnula. V tuto chvíli je přístup do online bankovnictví Air Bank obnoven.  

"Omlouváme se za komplikace, ale aktuálně evidujeme problémy s přihlášením do internetového i mobilního bankovnictví, stejně jako s funkčností našich webových stránek. Intenzivně pracujeme na vyřešení těchto potíží. Mrzí nás případné komplikace, děkujeme za trpělivost a pochopení," napsali zástupci Fio banky. 

"Upozorňujeme, že náš web i bankovnictví jsou terčem útoku, který je aktuálně vyřadil z provozu. Pro posílání plateb můžete využít naše pobočky. Dle zjištěných informací jsou naše servery, jako servery dalších českých bank, cílem kybernetického útoku. Ujišťujeme, že vaše peníze ani citlivá data v ohrožení nejsou. Omlouváme se za případné komplikace," doplnila později Fio banka. Její web je už opět v provozu.

"Vážení klienti, v tuto chvíli mohou být některé naše online služby nedostupné, intenzivně pracujeme na jejich zprovoznění. O spuštění služeb vás budeme informovat. Za veškeré komplikace se vám omlouváme," uvedla na síti X ČSOB.

Její web přitom nefungoval vůbec, což potvrdila MIchaela Průchová z oddělení externí komunikace ČSOB. "Máme nedostupné online služby. Kolegové se teď schází a pracujeme na zprovoznění. Nic dalšího k tomu bohužel říct nemůžu," uvedla pro EuroZprávy.cz. Provoz internetových stránek byl později obnoven.

S problémy se potýkala také Česká spořitelna. "Dobrý den, v tento okamžik skutečně evidujeme delší načítání našich stránek. Pracujeme na nápravě s nejvyšší prioritou. Věřím, že brzy bude vše v pořádku. Omlouváme se za komplikace," píše na sociálních sítích Česká spořitelna. 

"Mobilní bankovnictví normálně funguje, a mobilní bankovnictví je to, které využívá osmdesát procent klientů. Registrujeme pomalejší načítání webových stánek a pomalejší načítání webové aplikace. Ale webovou aplikaci dnes využívá jen asi dvacet procent klientů," popsal mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Pro server iROZHLAS.cz dodal, že se jedná o "snahy o nějaký DDoS útok."

Problémy s útoky se netýkaly všech českých bank. "Veškeré služby Raiffeisenbank jsou klientům aktuálně dostupné bez omezení," informovala mluvčí Raiffeisenbank Tereza Kaisersotová. Některé banky však kvůli útokům zablokovaly přístup ke svým službám ze zahraničí. "Zahraniční klient zaplatí kartou i vybere z bankomatu, ale v tuto chvíli se nepřihlásí do mobilního a internetového bankovnictví," informovala mluvčí AirBank Jana Pokorná.  

S podobnými problémy se v pondělí potýkala varšavská burza cenných papírů, několik polských bank a webové stránky polské vlády. Podle serveru cybernews.com se staly terčem proruské hackerské skupiny NoName057(16). Výpadek se týkal polské Bank Pekao, Raiffeisenbank, Plus Bank, Credit Agricole Bank a BNP Paribas.

Stejná skupina se následně přihlásila i k útokům na české banky. "Tady jsou výsledky naší práce," uvedla na Telegramu a vypsala seznam bank a služeb, jejichž fungování vyřadila. Skupina také uvedla, že zaútočila na pražskou Burzu cenných papírů. "Můžu to potvrdit. Jestliže se k tomu přihlásili, tak to je zjevně příčina," uvedl ředitel pražské burzy Jiří Kovařík.

Mluvčí vlády Václav Smolka odmítl dotazy na rozsáhlý kybernetický útok komentovat. Redakce se obrátila také na Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), jeho tiskový mluvčí Marek Vala ale dotazy na kybernetický útok nezodpověděl a pouze uvedl, že úřad k celé věci vydá prohlášení.

"Evidujeme útoky na část českých bank. Jedná se o DDoS útoky, které ovlivňují dostupnost některých systémů těchto institucí. S napadenými subjekty spolupracujeme a poskytujeme jim maximální možnou součinnost při řešení dané situace," uvedl následně NÚKIB na síti X.

Témata: banky Hackeři Komerční banka ČSOB Česká spořitelna Air Bank Fio banka