Česká pošta řekla, kdy je třeba předat do přepravy vánoční dárky

Česká pošta, ilustrační fotografie

Autor: Jan Hrabě

11. prosince 2023 16:06

Česká pošta v pondělí oznámila, že balíky, které přijme do přepravy do středy 20. prosince, by měla zvládnout doručit do Vánoc. Lidé tak mají ještě více než týden na to, aby si zajistili, že budou mít dárky včas pod stromečkem. 

"Česká pošta doporučuje předat balík do přepravy České pošty do středy 20. prosince," uvedl mluvčí státního podniku Matyáš Vitík. Štědrý den, kdy se ve většině tuzemských domácností předávají dárky, letos připadá na neděli 24. prosince.

Podle Vitíka platí, že i v případě balíků předaných do přepravy po uvedeném datu vyvine pošta maximální úsilí, aby byly doručeny včas v mezích stanovených poštovními podmínkami. "V případě nezastižení klienta na jeho adrese bude balík standardně uložen na ukládací poště zákazníka, pokud si nezvolí jinou z nabízených možností," dodal.

Česká pošta na podzim představila plán transformace, který počítá s finanční stabilizací podniku i sesterské Balíkovny, která převezme logistickou část či fungování sítě poboček jako kontaktního místa pro komunikaci občanů se státem. Pošta ho chce realizovat v následujících měsících, aby mohla od roku 2025 fungovat podle nové licence.

Transformační opatření by měla vést k tomu, že od roku 2026 bude provozní hospodaření České pošty ziskové. Podnik už snížil odhad výše letošní ztráty z červnových 1,5 miliardy na současných 900 milionů korun. 

Témata: Česká pošta