Česká pošta opět zdražuje: Jak se zvýší ceny některých služeb SIPO?

Česká pošta, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

11. srpna 2023 15:00

Česká pošta od října zdraží některé služby SIPO. Zaslání potvrzení o platbě bude nově stát o tři koruny více, tedy 18 namísto současných 15 korun. Firma zároveň zruší službu odvolání souhlasu s platební transakcí. Dosud se za ni platilo 200 korun.

Česká pošta uvedla na svém webu. SIPO neboli soustředěné inkaso plateb obyvatelstva je platební nástroj, který umožňuje sdružit všechny pravidelné platby, jako je například voda, plyn, nájem, telefon, pojistné, rozhlasové a televizní poplatky, do jediné platby.

Pošta zároveň upravila ceník s cílem zpřehlednit uvedené informace a zohlednit požadavky zákona o platebním styku. Cena za poskytované služby SIPO je nově uváděna samostatně.

Česká pošta letos zdražovala už v únoru a v červenci. Obyčejné psaní je o čtyři koruny dražší a stojí 27 korun, respektive 34 korun v případě rychlejšího doručení. Doporučené a cenné psaní zdražilo o 10 korun. K úpravě cen listovních zásilek se přistoupilo kvůli dlouhodobému poklesu zájmu o tuto službu při stále rostoucích nákladech.

Témata: Česká pošta pošťáci pošta