Česká oběť teroristů z Hamásu. Oran (†22) jel do Izraele navštívit přítelkyni

Oran Elfasi

Autor: Jan Hrabě

18. října 2023 14:18 | Aktualizováno: 18. října 2023 20:32

Teroristické útoky radikálů z hnutí Hamás na Izrael mají také českou oběť, ve středu se o ní poprvé zmínilo Ministerstvo zahraničních věcí. Šlo o česko-izraelského mladíka, který byl v zemi na návštěvě přítelkyně, když teroristé během předminulého víkendu zaútočili. 

O úmrtí informoval jako první server novinky.cz. Mladíkovi bylo 22 let. Zemřel v kibucu Nirim, v Izraeli byl na návštěvě přítelkyně. "Od rodiny víme, že byl zastáncem míru a toho, aby neumírali civilisté ani v Izraeli, ani v Gaze," uvedl mluvčí ministerstva Daniel Drake. 

Diplomacie se o tragédii zmínila i na sociálních sítích, kde vyjádřila rodině upřímnou soustrast. "Oran Elfasi se zasazoval o mír, chtěl trávit čas se svou přítelkyní a rozhodně nechtěl, aby v Izraeli nebo Gaze umírali civilisté. Jeho příběh budiž další z připomínek, proč je třeba s terorismem bojovat," napsalo ministerstvo na síti X.

Na smutnou informaci už reagoval i premiér Petr Fiala (ODS). "Zpráva, že při útoku teroristické organizace Hamás na Izrael zemřel i český občan, mne hluboce zasáhla. Teroru se musíme postavit a bojovat s ním. Upřímnou soustrast pozůstalým," sdělil předseda vlády.

Smutná zprava zarmoutila i prezidenta Petra Pavla. "Terorismus nezná hranice, naše odhodlání s ním bojovat by proto také mělo být bez hranic. Sjednotit se v boji proti terorismu je naše povinnost i odpovědnost. Upřímnou soustrast rodině a blízkým," napsal na síti X.

Současný konflikt vypukl v sobotu 7. října, kdy radikálové z hnutí Hamás vpadli z Pásma Gazy na izraelské území, kde vraždili a brali rukojmí. Izrael v této chvíli eviduje nejméně 1400 mrtvých, více než 3500 zraněných a téměř dvě stovky rukojmích. V Gaze podle místních správy řízené Hamásem zemřelo během odvetných úderů 3000 lidí a dalších 12 500 osob utrpělo zranění. 

Celkový počet mrtvých tak na obou stranách konfliktu překročil 4400, zraněno je nejméně 15 000 lidí. OSN uvedla, že od zahájení bombardování Izraele bylo vysídleno více než 400 000 obyvatel Pásma Gazy.

Témata: Oran Elfasi (česká oběť Hamásu) ministerstvo zahraničí válka v Izraeli