Češi a konsolidační balíček: Průzkum odhalil obavy lidí z dopadů na jejich peněženky

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

3. září 2023 11:01

Lidé neskrývají své obavy z úsporného balíčku, jehož prostřednictvím chce vláda konsolidovat veřejné finance. Tři čtvrtiny respondentů mají strach z navyšování DPH u některých produktů, proto se snaží si obstarat další úspory. Šetří se hlavně na energiích a potravinách. 

Takové jsou alespoň závěry průzkumu společnosti Generali Investments. Ohledně daňových změn je strašákem také zvýšení daně z nemovitosti, jehož se obává 45 procent oslovených. Pětina lidí má strach ze snížení podpory stavebního spoření.

Podle hlavního ekonoma Generali Investments Radomíra Jáče vnímá řada lidí konsolidační balíček jako další věc, se kterou se musí finančně vyrovnat. "8 z 10 respondentů stále vnímá dopady inflace na své finance. V průběhu letošního roku také doznívá energetická krize. Vládní balíček tak pro ně představuje další zásah, který se projeví na jejich peněžence. Celkem 36 % respondentů dále uvedlo, že v důsledku aktuální výše inflace uvažují nad lépe placenou prací," sdělil.

V rámci hledání úspor přibylo Čechů, kteří omezili návštěvy restaurací, a to z loňských 45 procent na více než polovinu. Ruší se také předplatná médií a streamovacích služeb.

Čtěte také

"V reakci na rostoucí náklady za základní potřeby, jako jsou potraviny a energie, můžeme pozorovat, že někteří lidé volí úspornější varianty a odkládají nákupy méně nezbytných věcí. Pozitivní je naopak to, že stále jen malé procento Čechů šetří na svých dětech. Pouze 5 % respondentů uvedlo, že šetří na školní výbavě svých dětí, na volnočasových aktivitách svých dětí poté šetří pouze 7 % Čechů," popsal Jáč.

Opadl naopak strach z vývoje na poli energetiky. Zatímco v polovině roku 2022 se dopadů energetické krize obávalo 45 procent respondentů, nyní je to jen čtvrtina. Nejčastěji je hlavním důvodem finančních obav vysoká inflace. "Pokles cen energií znamená pro spoustu lidí úlevu. Celková inflace ale stále zůstává problémem," poznamenal ekonom. 

Obavy o své úspory v důsledku současného dění na finančních trzích má 67 % Čechů. Za poslední půlrok tak více než polovina dotázaných změnila způsob, jak zacházejí se svými úsporami, další více než pětina změnu plánuje. Nejčastěji Češi převádějí finanční prostředky na lépe úročený spořicí nebo termínovaný účet. 

"Změna v zacházení s úsporami, majetkem a finančními prostředky obecně je rozhodně cestou, která může Čechům pomoci minimalizovat dopad inflace," podotkl finanční ředitel Generali Investments Marek Beneš. 

Témata: Lidé průzkumy finance CZK