Černý kašel v Česku: Potvrzeno přes 20 tisíc případů do poloviny června

Nemoc, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

17. června 2024 21:51

V Česku už letos bylo zaznamenáno přes 20 tisíc případů černého kašle, konkrétně 20 114. Informoval o tom Státní zdravotní ústav (SZÚ) s tím, že během uplynulého týdne přibylo 1154 nových případů nemoci. 

Ústav uvedl, že podle data prvních příznaků už dochází k výraznému poklesu přítomnosti nemoci mezi lidmi. "Nicméně vzhledem k inkubační době onemocnění, která může být až 21 dní, a k určité latenci mezi prvními příznaky a nahlášení případů do ISIN, která je nejčastěji 4 až 11 dnů, ale i déle, dochází k určitému zpoždění oproti reálné situaci," uvedli experti.

Očekávaný pokles počtu hlášených případů se tak zatím v datech neprojevuje, navíc jsou stále dohlašovány případy z předchozích týdnů. "Původce onemocnění, bakterie Bordetella pertussis, však stále v populaci cirkuluje a vzhledem k mírným průběhům může být onemocnění značně podhlášeno," dodali odborníci.

Onemocnění se stále vyskytuje ve všech věkových skupinách, přičemž medián věku nemocných je 19 let. Nejvíce případů nemoci i nejvyšší nemocnost připadá na věkovou skupinu od 15 do 19 let. 

Černý kašel nebo také pertuse je vysoce infekční bakteriální onemocnění, které postihuje plíce a dýchací cesty. Způsobují ho bakterie v ústech, nosu a hrdle nakažené osoby. Příznaky se obvykle objevují 7 až 10 dní po nakažení, ale mohou se vyskytnout dokonce až po 21 dnech.

Příznaky se zprvu podobají běžnému nachlazení, jde o kýchání, rýmu či horečku. Slabý kašel časem nabývá na závažnosti, záchvaty jsou intenzivnější. Nakažený vykašlává hustý průhledný hlen, často to doprovází zvracení. 

Nejzávažnější formy nemoci postihují malé děti, u nichž se mohou projevit vážné komplikace. Zahrnují zápal plic a encefalopatii (onemocnění mozku), může dojít až k úmrtí. U dospělých či dospívajících se mohou vyskytnout krátkodobá neschopnost dýchat, zlomená žebra, výhřez konečníku a kýla.

Témata: nemoc nemoci