Černý kašel trápí české experty. Nemocné jsou i neočkované děti, jde i o školáky

Děti, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

20. října 2023 12:05

Evropa zaznamenává nárůst onemocnění černým kašlem. Výjimkou není ani Česko, upozornil Státní zdravotní ústav (SZÚ). Bakteriální a vysoce nakažlivá infekce představuje riziko hlavně pro neočkované nebo neúplně očkované malé děti, u kterých se mohou rozvinout závažné komplikace. 

V případě Česka je podle odborníků alarmující, že jsou hlášeny případy černého kašle u neočkovaných dětí, včetně školáků. Očkování proti nemoci přitom patří mezi povinná. 

"Vývoj tak napovídá, že černému kašli se daří z velké části mezi lidmi, kteří očkování odmítají. Jako lékařka vnímám odepření povinného očkování dítěti jako neakceptovatelný hazard se zdravím. Apeluji, aby se rodiče neváhali poradit s dětskými lékaři, pokud o očkování pochybují, a pokud možno dodržovali očkovací kalendář," uvedla ředitelka SZÚ Barbora Macková.

Epidemiologická situace se po letech covidového období mění, některé státy hlásí výrazný nárůst počtu případů černého kašle. Zatím jich však není tolik jako před pandemií. Přesto se do září potvrdilo 127 případů, přičemž loni jich za celý rok bylo 67 a předloni ještě méně, konkrétně 39. 

"V předchozích letech byl nárůst hlášených případů pertuse v celé české populaci vždy spojený se zvýšenou nemocností nejmenších dětí, včetně hospitalizace a komplikací spojených s onemocněním. Trend onemocnění u nejmenších dětí tak jasně odráží vývoj onemocnění v celé populaci a potvrzuje, že nejčastějším zdrojem onemocnění pro nejmenší děti je jejich okolí," řekla zástupkyně vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Kateřina Fabiánová. 

Zmínila, že lokálně se nemoc stále častěji vyskytuje u neočkovaných dětí školního věku. Jmenovala například Královéhradecký či Liberecký kraj. "Zatím se jedná o nahromadění několika případů, ale to svědčí o tom, že původce onemocnění stále koluje v populaci a čeká na svou příležitost," podotkla. 

Ústav zdůraznil, že prevencí je především očkování, přičemž současné acelulární vakcíny jsou bezpečnější než dříve používané celobuněčné. Neposkytují ale celoživotní ochranu. "Pokud se očkovaný člověk setká s původcem onemocnění, bakterií Bordetella pertussis, očkování proti černému kašli zabrání u většiny jedinců závažným průběhům a komplikacím onemocnění, a sníží pravděpodobnost hospitalizace a riziko úmrtí. Zkontrolujte si své očkování a očkujte se. Očkováním chráníte sebe a své blízké," apelovala Fabiánová.

Témata: nemoci zdraví nemoc děti