Černý kašel se šíří populací. Experti prozradili, co čekali

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

26. února 2024 13:03

Odborníci nejsou zcela zaskočeni množstvím nahlášených případů černého kašle v úvodních týdnech letošního roku. V celé EU se totiž počítalo s nárůstem nemocnosti. V Česku bylo zatím zaznamenáno několik stovek případů onemocnění. 

Hygienici na sociální síti zmínili, že epidemie černého kašle se vyskytuje jednou za 3 až 5 let, přičemž v Evropské unii a v Česku je letos charakterizována očekávaným nárůstem nemocnosti. Při té příležitosti zdůraznili, že před chorobou existuje ochrana.

"Očkování proti černému kašli je součástí pravidelného očkování pro děti. Apelujeme na dodržování očkovacího kalendáře a doporučení lékaře. Děti do 1 roku věku jsou tímto onemocněním nejvíce ohroženi. Očkování dospělých je doporučeno zejména v prevenci přenosu onemocnění na nejmenší děti, proto se doporučuje zvážit očkování v například v těhotenství," uvedli hygienici na síti X.

V Česku už bylo letos nahlášeno několik stovek případů pertuse neboli černého kašle u všech věkových skupin od kojenců po seniory. Nejvíce případů je hlášeno u teenagerů ve věku od 12 do 18 let. Podobnou situace evidují i další evropské země, například Dánsko, Chorvatsko, Belgie či Nizozemí.

Černý kašel ohrožuje zejména novorozence a plně neočkované kojence. Jde o vysoce nakažlivé onemocnění respiračního traktu způsobené bakterií Bordetella pertussis. Patří mezi vůbec nejzávažnější onemocnění dětského věku. Závažnou, nezřídka fatální komplikací pertuse bývá bronchopneumonie. Děti, které mají nízký věk pro očkování nebo nejsou plně očkované vakcínou proti pertusi, jsou ve vysokém riziku onemocnění a případných komplikací. K většině úmrtí spojených s pertusí dochází u kojenců mladších tří měsíců věku.

Témata: nemoci zdraví děti