Černý kašel řádí v Česku i jinde v Evropě. Pro koho představuje největší riziko?

Děti, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

11. února 2024 9:54

Česko momentálně zdaleka není jedinou zemí, která eviduje zvýšený výskyt černého kašle. V některých evropských státech dokonce zaznamenaly úmrtí na tuto nemoc. V Srbsku podlehly chorobě nejméně čtyři děti. 

Krajská hygienická stanice kraje Vysočina (KHSV) ve čtvrtek informovala, že v posledních týdnech eviduje stále rostoucí počet hlášených případů onemocnění černým kašlem neboli pertusí. Za leden bylo nahlášeno 51 případů, přičemž za celý loňský rok bylo evidováno 94 případů. Nejvíce hlášených případů je v okrese Jihlava.

Černý kašel se začal opět objevovat od srpna loňského roku, připomněli hygienici. Onemocnění se vrací ve tří až pětiletých cyklech. Rizikové může být především pro novorozence a kojence, kteří ještě nejsou vzhledem k věku očkováni nebo nemají očkování dokončeno.

Problémy s černým kašlem eviduje také Srbsko. Zpravodajské agentury už na konci ledna informovaly, že v hlavním městě Bělehrad zemřely nejméně čtyři děti. Nemoc byla diagnostikována zhruba sedmi desítkám nezletilých, ve dvou třetinách případů vyžadovala hospitalizaci. 

Srbští lékaři považují za příčinu výskytu černého kašle nižší očkovanost populace. Vakcinace je přitom v zemi povinná. S epidemií stejného onemocnění se zároveň potýká i sousední Chorvatsko. 

Témata: nemoci děti