Černý kašel nezastavily ani Velikonoce. Přibyly další stovky případů

Nemocnice, ilustrační foto

Autor: Jan Hrabě

8. dubna 2024 17:17

V Česku přibylo během uplynulého týdne přes tisíc nových případů onemocnění černým kašlem, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělní tiskové zprávě. Celkem je od začátku roku evidováno 6 397 případů. Tři nakažení lidé zemřeli. 

"Při interpretaci je třeba vzít v úvahu, že data z tohoto týdne mohou být ovlivněna pondělním velikonočním svátkem, kdy neprobíhala školní výuka a byly zavřené ordinace praktických lékařů," uvedl ústav ve zprávě

Onemocnění se vyskytuje ve všech věkových skupinách, největší nemocnost připadá na teenagery ve věku od 15 do 19 let. Nejvíce případů hlásí Jihočeský kraj, kde už bylo odhaleno přes tisíc nakažených osob. Vysoká je nemocnost také v Pardubickém kraji a na Vysočině.

Černý kašel nebo také pertuse je vysoce infekční bakteriální onemocnění, které postihuje plíce a dýchací cesty. Způsobují ho bakterie v ústech, nosu a hrdle nakažené osoby. Příznaky se obvykle objevují 7 až 10 dní po nakažení, ale mohou se vyskytnout dokonce až po 21 dnech.

Příznaky se zprvu podobají běžnému nachlazení, jde o kýchání, rýmu či horečku. Slabý kašel časem nabývá na závažnosti, záchvaty jsou intenzivnější. Nakažený vykašlává hustý průhledný hlen, často to doprovází zvracení. 

Nejzávažnější formy nemoci postihují malé děti, u nichž se mohou projevit vážné komplikace. Zahrnují zápal plic a encefalopatii (onemocnění mozku), může dojít až k úmrtí. U dospělých či dospívajících se mohou vyskytnout krátkodobá neschopnost dýchat, zlomená žebra, výhřez konečníku a kýla.

Témata: nemoci Zdravotnictví nemocnice