Černý kašel: Jaké má příznaky a kdo je nejvíce v ohrožení?

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí

15. března 2024 8:41

Českem se od začátku roku šíří černý kašel, každý týden přibývají stovky potvrzených případů nemoci. V ohrožení jsou v případě tohoto onemocnění hlavně děti. Nejvíce případů nemoci zatím připadá na teenagery. 

V Česku bylo do neděle 10. března zaznamenáno přes 2200 případů černého kašle, vyplývá z dat evidovaných Státním zdravotním ústavem (SZÚ). Za minulý týden přibylo 608 případů, zatím nejvíce za sedm dní v letošním roce. U dětí do jednoho roku je hlášeno 43 případů, nejvíce jich připadá na věkovou skupinu 15 až 19 let. 

Černý kašel nebo také pertuse je vysoce infekční bakteriální onemocnění, které postihuje plíce a dýchací cesty. Způsobují ho bakterie v ústech, nosu a hrdle nakažené osoby. Příznaky se obvykle objevují 7 až 10 dní po nakažení, ale mohou se vyskytnout dokonce až po 21 dnech.

Příznaky se zprvu podobají běžnému nachlazení, jde o kýchání, rýmu či horečku. Slabý kašel časem nabývá na závažnosti, záchvaty jsou intenzivnější. Nakažený vykašlává hustý průhledný hlen, často to doprovází zvracení. 

Nejzávažnější formy nemoci postihují malé děti, u nichž se mohou projevit vážné komplikace. Zahrnují zápal plic a encefalopatii (onemocnění mozku), může dojít až k úmrtí. U dospělých či dospívajících se mohou vyskytnout krátkodobá neschopnost dýchat, zlomená žebra, výhřez konečníku a kýla.

K léčbě a prevenci dalšího šíření černého kašle se používají antibiotika. Aby byla léčba nejúčinnější, je třeba ji zahájit v raném stadiu onemocnění. 

Témata: nemoci zdraví