Ceny energií klesají. Ušetří zákazníci PRE i Innogy

Elektřina

Autor: Libor Frýdl

2. srpna 2023 14:53

Od 1. září bude Pražská energetika provádět snížení cen dodávek elektřiny pro 700 tisíc nových i stávajících zákazníků. Toto plošné zlevnění je důsledkem pozitivního vývoje na velkoobchodním energetickém trhu. Nové ceny budou ovlivňovat všechny zákazníky bez fixované ceny. I energetická společnost Innogy chce pomoci zákazníkům, kterým by ceny energií po 1. lednu 2024 vyskočily na úroveň z období extrémní cenové krize. Firma uvedla, že pro ně nalezla řešení, které má spočívat v tom, že jim srazí ceny výrazně pod dnešní vládou stanovené stropy.

V nabídce Innogy se objeví nový produkt RESTART, který má zajistit nižší ceny zemního plynu i elektřiny pro odběratele už od 15. září, uvedla innogy. Atraktivní ceny mají být garantovány až do konce roku 2025. Typický zákazník se zafixovanými vysokými cenami má ročně ušetřit za plyn 17 tisíc Kč a za elektřinu 12 tisíc Kč. Ve výjimečných případech může jít u plynu o úsporu až 27 tisíc Kč za rok.

"Nechceme, aby zákazníci dopláceli na extrémní ceny z období krize. Proto jim mimořádně a ‍jednorázově nabízíme novou smlouvu, tedy produkt RESTART za nižší ceny. Díky aktuálnímu poklesu nákupních cen můžeme postupně tlačit ceny pro koncové zákazníky směrem dolů. Tyto ‍pozitivní cenové efekty z velkoobchodního trhu promítáme postupně všem skupinám našich zákazníků do jejich produktů a vyúčtování," uvedl ředitel maloobchodu innogy Energie David Konvalina.

I Pražská energetika (PRE) ohlásila sníženi cen. Pro většinu spotřebitelů bude nová cena za kilowatthodinu elektřiny 3,95 Kč bez DPH. Tato nová sazba se týká domácností s vysokým tarifem (distribuční sazba D02d), které elektřinu nevyužívají pro ohřev vody a topení. Tento krok znamená pokles ceny o více než 20 % ve srovnání se stávajícími stropovanými cenami elektřiny.

Nižší ceny budou platit také pro zákazníky využívající elektřinu na ohřev vody. Pro distribuční sazbu D25d (ohřev vody) bude nová cena 3,85 Kč bez DPH pro vysoký tarif a 3,65 Kč bez DPH pro nízký tarif (dříve známý jako noční proud). Stejně výhodnější ceny budou platit také pro zákazníky vytápějící elektřinou.

Díky tomuto kroku si typický zákazník Pražské energetiky, který nepoužívá elektřinu na ohřev vody ani vytápění, průměrně uspoří 1990 korun ročně. Zákazníci s elektrickým bojlerem budou moci očekávat průměrnou roční úsporu ve výši 5270 Kč. Samozřejmě je však třeba zdůraznit, že konečná úspora bude záviset na konkrétních spotřebitelských návycích jednotlivých domácností.

Pokles cen bude ještě výraznější pro zákazníky v oblasti plynu od září. Aktuální zastropovaná cena za 1 kWh plynu činí 2,50 Kč bez DPH. Nová nabídka od PRE bude zahrnovat cenu 1,74 Kč bez DPH za 1 kWh plynu, což představuje pokles o více než 30 %.
 

Témata: Energetika innogy