Centrem Prahy projde průvod Prague Pride 2023

Prague Pride

Autor: Libor Frýdl

12. srpna 2023 12:29

V centru Prahy se začali shromažďovat účastníci průvodu hrdosti Prague Pride, kteří před polednem naplnili dolní část Václavského náměstí. Přibližně kolem 12:30 by měli vyrazit z Můstku směrem přes centrum hlavního města a Čechův most až na Letenskou pláň, kde je připraven kulturní program a akce potrvá až do večera.

Tato událost uzavře letošní 13. ročník týdenního lidskoprávního festivalu, který se věnuje životu leseb, gayů, bisexuálů a translidí (LGBT+). Téma letošního festivalu se zaměřilo na tradice a jejich význam v rámci společnosti pod heslem "Tradičnější, než si myslíte". Organizátoři očekávají, že letošní průvod se zúčastní více než loňských zhruba 60 000 lidí.

Před samotným startem duhového průvodu zahrál na náměstí DJ Jan Witek, účastníci měli možnost si připravit transparenty pro průvod a nechat se nalíčit. Dále mohli podepsat petici za rovnoprávné manželství pro všechny.

Policie zabezpečuje bezpečnost a veřejný pořádek během průvodu a antikonfliktní tým je připraven na případné střety s odpůrci akce. Občané a návštěvníci Prahy musí brát v úvahu dočasné omezení dopravy v oblastech, kudy průvod projde.

Hlavní skupina průvodu se podle plánu vydá kolem půl hodiny po poledni přes ulici Na Příkopě, Staroměstské náměstí, Čechův most a pak na Letenskou pláň po schodech. V čele průvodu budou šestice lidí v tradičních folklórních krojích, kteří budou rozdávat chléb se solí, jak reflektuje letošní téma "tradice".

K průvodu se rovněž zavázali někteří politici z stran podporujících debatu o návrhu novely, která by umožnila uzavření manželství mezi stejnopohlavními páry. Tento návrh je v současné době ve Sněmovně a druhé čtení proběhne nejdříve v listopadu.

Podle organizátorů by měli v průvodu dnes zúčastnit například ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) nebo poslanec za STAN Jan Berki. Na sociálních médiích projevili úmysl účastnit se průvodu také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).
 

Témata: Prague Pride