Čechům vyletí tepovka vzhůru! Chorvati i jim zdražili letní jízdu po dálnicích

Chorvatsko, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí

2. července 2024 21:54

Začaly letní prázdniny a s nimi i hlavní turistická sezóna. A jak známo, nejčastější dovolenkovou destinací Čechů je už dlouhé roky Chorvatsko. I letos se tam některé položky zdražily. Upozornil na to slovenský web Topky.sk. 

Web přišel se špatnou zprávou, která se týká dálničních známek. Jejich cena se v Chorvatsku od července zvýšila o deset procent. Sezónní ceny mýta platí do konce září, osvobozeny jsou od nich autobusy a nákladní automobily. 

Sezónní ceny mýta byly v zemi u Jadranu podle dálniční společnosti HAC zavedeny už před sedmi lety, ale v posledních čtyřech letech se i v souvislosti s uplynulou koronavirovou pandemií neuplatňovaly jako jedno z opatření na podporu občanů a ekonomiky.  

V Chorvatsku proběhne zhruba 40 procent celkové roční dopravy v letních měsících, přičemž se počet vozidel na silnicích během léta zvyšuje až trojnásobně. Vyšší jsou tak i náklady na údržbu či bezpečnost provozu. 

Podle zmíněného webu zdražila cesta na trase mezi Záhřebem a Rijekou z 9,20 eur na 10,10 eura, mezi Záhřebem a Zadarem z 16 na 17,60 eura a mezi Záhřebem a Splitem z 24 na 26,40 eura. 

Témata: Chorvatsko doprava