Brněnská firma Kiwi propustí stovky zaměstnanců

Firmy, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl

30. ledna 2024 18:34

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

V souvislosti s tím probíhá propouštění, a o práci přijde osmnáct procent zaměstnanců. Kiwi.com mělo před těmito změnami přibližně 1200 zaměstnanců, což znamená, že více než dvě stě lidí přijde o své pracovní místo, uvedl server E15.

„Jde o jedno z nejtěžších rozhodnutí, která jsem v životě musel udělat. Firmu už dlouhé roky buduji s určitou vizí, ke které patří i schopní a talentovaní lidé. Doba se ale bohužel velmi dynamicky proměňuje, i proto musíme v dlouhodobém měřítku podnikat takové kroky, které nám pomohou zachovat zdravou a prosperující firmu," řekl spoluzakladatel Kiwi.com Oliver Dlouhý. 

Zaměstnancům firma vyplatí odstupné „v hodnotě několika měsíčních platů. O práci ale přijdou lidé ve čtyřech zemích. Snížení počtu zaměstnanců souvisí podle serveru se změnou strategie brněnské firmy, která se podle svých slov chce nyní více zaměřit na zákazníka a hledá nové zdroje příjmů. Mění také partnerství s leteckými společnostmi, jejichž letenky přeprodává. 

Témata: firmy