Britské řízení letového provozu má problémy s výpadky sítě: Několik letů má několika hodinová zpoždění

British Airways, ilustrační fotografie

Autor: Zdeněk Tuhý

28. srpna 2023 15:00

Během jednoho z nejfrekventovanějších období v roce došlo v britském systému řízení leteckého provozu k vážnému "kolapsu sítě", který způsobil cestujícím problémy a chaos. Lety mají zpoždění klidně 10 hodin.

Národní provozovatel leteckého provozu Spojeného království (NATS) oznámil, že čelí technickým problémům, které vedly dispečery k nutnosti omezit rychlost doby s jakou mohou letadla přistávat a vzlétat.

Tento výpadek sítě má za následek zpoždění a chaos nejen ve Velké Británii, ale i na letištích po celém světě. To potvrdil i cestovní expert Simon Calder pro DailyMail

Společnost easyJet zaslala cestujícím oznámení, ve kterém uvádí: „Byli jsme upozorněni na problém s řízením letového provozu, který aktuálně ovlivňuje všechny lety, které mají letět do vzdušného prostoru Spojeného království nebo ze vzdušného prostoru Spojeného království." 

Podobná prohlášení mají i ostatní letecké společnosti, které pochopitelně neví jak dlouho tato situace bude trvat, a tak je mnoho cestujících uvízlých na letištích po celé Británii, ale i ti co cestují zpět do země.

V oficiálním prohlášení národního dispečinku leteckého provozu (NATS) zaznělo: "V tuto chvíli se potýkáme s technickými problémy a z důvodu zajištění bezpečnosti jsme provedli omezení toku provozu. Naši inženýři aktivně pracují na identifikaci a odstranění této poruchy."

Co je důvodem výpadku se zatím přesně neví a oprava může trvat klidně i několik dnů. 

Témata: letectví Letadla