Británie se připravuje na povodně: Hrozí překročení hladiny řek a očekávají se výpadky elektrického proudu.

Rozbouřené Labe v Nymburce. (14.9.2024)

Autor: Eliška Procházková

28. září 2024 14:19

Obyvatelé Velké Británie čelí vážným varováním před silnými dešti, které mohou během jednoho dne přinést měsíční úhrn srážek.

Podle meteorologů Met Office je vysoké riziko záplav, zejména ve střední a jižní Anglii. Řeky již nyní překračují své břehy a v některých regionech je vyhlášeno více než 60 varování před povodněmi. K tomu se přidávají stovky méně závažných upozornění na možné zaplavení nižších oblastí, informuje The Sun.

Následující dny přinesou cestovní chaos, protože se očekává zhoršení situace s dopravou, a to jak na silnicích, tak na železnicích. Intenzivní srážky zasáhnou oblasti, které jsou již nyní nasáklé po nedávném víkendovém lijáku.

Policie a záchranné složky varují, že záplavy mohou poškodit nemovitosti a některé regiony se dokonce mohou potýkat s výpadky elektřiny. Očekávají se také další lokální povodně v západní Anglii a Walesu, kde mohou déšť a povrchové vody zkomplikovat situaci na několik dalších dnů. 

Podle prognóz se ochladí a teploty v některých částech země klesnou blízko bodu mrazu. Meteorologové doporučují obyvatelům sledovat aktuální předpovědi a připravit se na možné komplikace.

Témata: Povodně