Bouřlivé počasí v Česku jen tak nepoleví! Nová výstraha se týká i pátku

Bouřka, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

27. června 2024 11:26

Česko mají ve čtvrtek a v pátek zasáhnout další silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v nové výstraze. Při bouřkách hrozí přívalové deště či krupobití. 

"Ve čtvrtek se již dopoledne začnou tvořit bouřky zpočátku na horách, odpoledne a večer pak i na ostatním území, s menší pravděpodobností na jižní Moravě. Bouřky budou lokální, nemusí se vyskytnout na každém místě výstrahy," uvedli meteorologové na sociální síti.

Pohyb bouřek má být velmi pomalý, doprovázet je mohou přívalové srážky s úhrny přes 50 milimetrů za hodinu a kroupy o velikosti přes dva centimetry. Experti varovali také před rychlým odtokem vody z krajiny a lokálním zaplavením, zejména v místech většího nasycení půdy.

Počasí se připomene i v pátek. Nejvyšší teploty v odpoledních hodinách přesáhnou v Polabí hranici 31 stupňů. Odpoledne a večer se při přechodu studené fronty od západu vyskytnou i silné bouřky. Napršet může až 50 milimetrů, zesílí vítr až na 70 kilometrů za hodinu a hrozí kroupy o velikosti do dvou centimetrů. 

Témata: Počasí Bouřky ČHMÚ