BOUŘKY v Evropě: Němci museli změnit předpověď! Kdy hrozí v Česku?

Bouřka, ilustrační foto

Autor: Jan Hrabě

19. července 2024 17:35

Česko se připravuje na poměrně teplý letní víkend, se kterým původně počítali i v sousedním Německu. Nově ale tamní meteorologové varují před bouřkami, které doprovodí vydatný déšť. V pondělí by silné bouřky měly udeřit také u nás. 

Podle meteorologů začne v neděli přes střední Evropu postupovat k východu zvlněná studená fronta, před kterou bude vrcholit příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu do Česka. V neděli tak bude nejtepleji, maxima dosáhnou až 32 °C, což je hodnota, při které je u nás běžně vydávána výstraha před vysokými teplotami. 

I sousední Německo čekají o víkendu tropy, v sobotu se budou nejvyšší teploty držet mezi 30 a 33 stupni. Už zítra a především během noci na neděli a samotné neděle ale hrozí u našich západních sousedů bouřky, které může doprovázet silný déšť. 

Na předpověď německé meteorologické služby DWD upozornil web ASB Zeitung. "Nečekaná změna počasí v neděli představuje odchylku od původně předpovídaného horkého víkendu," konstatoval zmíněný server. 

V Česku hrozí o víkendu bouřky jen ojediněle, vyplývá z týdenní předpovědi Českého hydometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nicméně v pondělí už bude pravděpodobnost výskytu bouřek, které navíc mohou být i silné, výrazně vyšší. 

Témata: Počasí Bouřky Německo ČHMÚ