Bouřky udeřily na východě Čech: Voda v domech, spadlé stromy a sesuv půdy na trať

Na východě Čech udeřily bouřky. (14.8.2023)

Autor: Jan Hrabě

14. srpna 2023 11:30

Česko čekají během tohoto týdne tropy, ale v noci na pondělí udeřily především na východě Čech silné bouřky. Hasiči v Královéhradeckém kraji zasahovali u desítek událostí, došlo například k sesuvu půdy na železniční trať. 

Meteorologové před druhou hodinou ráno informovali, že se táhne pás bouřek přes střední a východní Čechy. Zejména na Náchodsku šlo o velmi silné bouřky, které doprovázely přívalové srážky, kroupy a nárazy větru o rychlosti přes 85 kilometrů za hodinu. 

Hasiči z nejvíce zasaženého Královéhradeckého kraje hlásili po čtvrté hodině 30 událostí, většina připadala na okres Náchod. Především odstraňovali spadlé stromy a čerpali vodu z domů či sklepů. "Místa, kde máme nejvíce případů a kde působila bouřka lokálně velmi silně - Jaroměř, Náchod, Nový Bydžov a jejich blízké okolí," doplnili.

Na trati u Vysokova musel kolem páté hodiny dokonce zastavit nákladní vlak. Provoz na železniční trati zkomplikoval sesuv půdy. 

Hasiči pokračovali v zásazích i během pondělního dopoledne. V Náchodě pomáhali při odstranění vody ze sklepních prostor mateřské školy, v Novém Bydžově odstraňovali dva vzrostlé stromy z objektu garáží. "Celkový počet událostí řešených v souvislosti s nočními bouřkami je aktuálně 45," dodali

Témata: Počasí Bouřky ČHMÚ