Bouřka na Malostranském náměstí poničila morový sloup. Co se s ním stalo?

Blesk poškodil morový sloup na Malostranském náměstí.

Autor: Jan Hrabě

19. srpna 2023 19:50

V Česku v uplynulých dnech opakovaně řádily bouřky, přičemž ušetřena nezůstala ani Praha. Škody hlásí Státní opera či první městská část, kde ve středu došlo k poškození morového sloupu na Malostranském náměstí. Udeřil do něj totiž blesk. 

Městská část o poškození Sloupu Nejsvětější Trojice na Malostranském náměstí informovala na webu. "Škody způsobené bleskem na této památce jsou bohužel značné," konstatovala vedoucí odboru kultury, sportu a zahraničních vztahů Linda Klečková. Okolí památky obratem zabezpečili městští strážníci.

Blesk udeřil do božího oka na vrcholu sloupu a poškodil zejména sochu sv. Václava. "Upadlý zlatý meč českého národního světce i jiné fragmenty zajistil náš restaurátor," dodala Klečková. Výše škody je odhadována na desítky či stovky tisíc korun. O události byl informován Národní památkový ústav i magistrát. 

Památka zatím zůstane zabezpečena, dojde k přesnému vyčíslení škody a kontrole stavu celého sloupu, zda nedochází k prasklinám i na jiných jeho místech. Úřad má v plánu vstoupit do jednání s pojišťovnou a učinit další kroky nezbytné k renovaci památky v souladu s orgány památkové péče.

Na velmi silné bouřky nad Prahou a jejím okolím v průběhu středy upozorňoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). "S ohledem na hustě zastavěnou a obydlenou oblast je a bude impakt výrazný," konstatovali meteorologové. 

Témata: Praha blesk Bouřky