Bouře na severu Evropy: Babet má první oběť! Varování v několika zemích

Povodně, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

20. října 2023 16:52

V Evropě řádí bouře Babet, před kterou varovala především britská meteorologická služba Met Office. S extrémními projevy počasí se kromě Velké Británie potýká Dánsko, jih Švédska, sever Německa a některé části Norska. 

Očekává se, že vichřice nejvíce zasáhne východ Jutského poloostrova a dánské ostrovy v Baltském moři. Úřady v severoevropských státech vyzývají obyvatele k ostražitosti, bouře může přinést prudké deště i vichřice, upozornila agentura AP

"Bude to pravděpodobně v nějakém ohledu historická události," uvedl dánský meteorolog Hans Peter Wandler. Definitivně bude intenzitu jevu podle něj možné určit až po přechodu tlakové níže. 

Babet ohrožuje z britských území především Skotsko. Pro některé jeho části platí nejvyšší červená výstraha před mimořádnými dešťovými srážkami, které mohou způsobit záplavy. Z okresu Angus je hlášena první oběť, ženu strhla voda do rozbouřené řeky, uvedla BBC. Stovky lidí byly evakuovány, školní vyučování bylo zrušeno. 

Nejvyšší výstraha před nepříznivým počasím platí také v Dánsku. Policie varovala občany, že v některých regionech může stoupnout hladina až o dva půl metru nad běžnou úroveň. Na jihu země došlo k zaplavení několika cest v nízko položených oblastech a pádu stromů. 

Varování před povodněmi platí i pro jih Švédska, kde se však už během sobotního rána očekává pokles vody. V blízkosti druhého největšího norského města Bergenu byl preventivně uzavřen most. 

I čeští meteorologové vydali výstrahu pro dnešní den. Konkrétně varovali před silným větrem, který bude na východě a severovýchodě země v nárazech dosahovat rychlosti kolem 70 kilometrů za hodinu. Nejsilnější nárazy větru se objeví v pátek pozdě večer a kolem půlnoci z pátku na sobotu.

Témata: Počasí Velká Británie dánsko Povodně Bouře