Bleskové a ničivé povodně ve Slovinsku: Platí stav nouze. Dostat se k Jadranu může být složité

Ničivé povodně ochromily Slovinsko.

Autor: Pavel Krejčí

4. srpna 2023 15:30

Slovinsko postihly bleskové povodně. Řada obcí na severu a severovýchodě země se po přívalových deštích v noci na dnešek ocitla pod vodou. V okresech Kamnik a Komenda poblíž hlavního města Lublaně byl vyhlášen stav nouze. Povolána byla i armáda, informoval server N1. Předpovědi meteorologů slibují další intenzivní srážky. Se záplavami se potýká také jižní Rakousko.

Slovinský úřad civilní ochrany od čtvrtečního večera registruje asi 1000 zásahů, na 16.000 lidí je bez elektřiny. Mezi nejpostiženější obce patří město Škofja Loka, kde pomáhají s evakuací vojáci. Lidi uvázlé v jejich domech přepravuje do bezpečí vrtulník. Obce Solčava a Luče na severovýchod od slovinské metropole jsou kvůli zaplavení silnic zcela odstřiženy od okolního světa.

Hladina prudce stoupla na řece Kamniška Bistrica, kde proud strhl most, a velká voda nyní ohrožuje také níže položená města na řekách Dráva a Savinja.

Za posledních 24 hodin spadlo ve Slovinsku asi 100 milimetrů srážek, což odpovídá zhruba měsíčnímu průměru, uvedla slovinská agentura pro životní prostředí ARSO. Ta dnes také sdělila, že v následujících 24 hodinách se očekává na většině území Slovinska 40 až 80 milimetrů srážek, lokálně na jihu a jihovýchodě země až 150 milimetrů. Červený, tedy nejvyšší, stupeň nebezpečí nyní platí pro většinu země.

Některé silnice jsou proto neprůjezdné. Kvůli sesuvům půdy byla od pátečního rána uzavřená dálnice A2 v oblasti od křižovatky u obce Lesce až do tunelu Karavanky, informuje slovinský web 24ur. Uzavřít museli silničáři ale i další regionální silnice, hlavně v Korutanech a Dolním Štýrsku. Zavřený je i most u města Dravograd na severu země. Zcela odříznutá od světa je kvůli vodě také občina Luče v Savinjském regionu.

"Všem, kteří volají na číslo 112, doporučujeme, aby zůstali ve svých domech, vylezli pokud možno do vyšších pater a postarali se o svou bezpečnost," vyzvali záchranáři v regionu Korutany, kde zatopené domy evakuují pomocí vrtulníků. Podle slovinské zpravodajské agentury STA bylo v pátek dopoledne bez elektřiny víc než 16 tisíc domácností. 

Prudké lijáky v noci na dnešek zasáhly také rakouské spolkové země Korutany a Štýrsko, přičemž nejdramatičtější situace je poblíž města Bad Eisenkappel, kde byly podle agentury APA zaplaveny veškeré příjezdové komunikace. Větší hmotné škody nebo oběti na životech podle agentury DPA nejsou hlášeny.

V Chorvatsku je také vydáno varování před nebezpečnými bouřemi. V pátek se očekávají silné bouřky ze severu, které způsobí rozptýlené přeháňky na celém území země. Meteorologové předpokládají, že bouřky postihnou zejména oblasti Záhřebu, Karlovace a města Rijeka. I přes silný vítr se však nejvyšší denní teploty během víkendu udrží v Chorvatsku na maximálně 29 stupních.

"Přeháňky a bouřky budou místy silnější, doprovázené přívalovými srážkami, silným a bouřlivým větrem a místy i kroupami. Ve vnitrozemí bude slabý až mírný severovýchodní a severní vítr, s výraznými přeháňkami a silnými bouřkovými nárazy," uvádí podle chorvatského webu Danas předpověď.

Témata: Povodně slovinsko Rakousko