Blažek půjde na kobereček? Chci s ním mluvit, reaguje Pekarová Adamová

Markéta Pekarová Adamová

Autor: Jan Hrabě

18. srpna 2023 10:41 | Aktualizováno: 18. srpna 2023 15:15

Na úrovní vládní koalice se zřejmě bude řešit setkání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) s bývalým prezidentským poradcem Martinem Nejedlým v jedné pražské restauraci. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) chce o záležitosti mluvit se samotným ministrem. 

Pekarová Adamová to v pátek uvedla na sociální síti X. "Účast Pavla Blažka na narozeninách Martina Nejedlého považuji za krajně nevhodnou a s ministrem o tom budu chtít mluvit. Nemám ráda vzkazování přes sociální sítě nebo média, ale zároveň si naši voliči zaslouží vědět, že osobně bych od lidí tohoto typu utíkala mílovými kroky," napsala předsedkyně Sněmovny.

"Schůzku ministra Blažka s Martinem Nejedlým považuji za hranicí dobrého vkusu. To jsem prohlásil již včera, když jsem se o události dozvěděl. Jeho současné vyjádření nepovažujeme za dostatečné a na nejbližším koaličním jednání budeme situaci řešit," konstatoval ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). 

Čtěte také

Blažek ve čtvrtek na celou záležitost upozornil s předstihem, ještě než vyšel článek na serveru Seznam Zprávy. V textu se uvádí, že ministr strávil po zasedání vlády pět hodin v restauraci, kde se konala oslava, na kterou někdejší prezidentský poradce Nejedlý sezval své přátele. 

Člen Fialova kabinetu potvrdil svou přítomnost v podniku. "Včera (ve středu) jsem se ve večerních hodinách bez předchozí domluvy nacházel poblíž mého pražského bydliště ve stejné restauraci jako Martin Nejedlý s rodinou a jeho známými, které jsem neznal," napsal na sociální síti X před polednem.

"Vzhledem k nevídané bouřce, v jejímž průběhu nebylo možné restauraci opustit, jsem si přisedl k jejich stolu," uvedl ministr s tím, že po čase se objevili autoři výše uvedeného článku a snažili se zjišťovat, co dělá v restauraci s Nejedlým. "Bylo to tak, jak popisuji," zdůraznil. 

"Sděluji to proto, že chci předejít jakýmkoliv konspirativním smyšlenkám. Žádná konspirace se na veřejném místě za přítomnosti desítek ostatních hostů restaurace skutečně nekonala," dodal politik.

Blažek je ministrem spravedlnosti od počátku fungování Fialovy vlády v prosinci 2021, stejnou pozici zastával už v éře Petra Nečase mezi lety 2012 a 2013. Nejedlý je kontroverzní podnikatel s vazbami na Rusko, působil jako poradce předchozího prezidenta Miloše Zemana. 

Témata: Markéta Pekarová Adamová Pavel Blažek