Biden se polekal, bodyguardi zasáhli. Co se stalo ve Wilmingtonu?

Joe Biden

Autor: Pavel Krejčí

18. prosince 2023 19:42

Americký prezident Joe Biden se v neděli večer ocitl shodou náhod v ohrožení. Do SUV v jeho koloně totiž neúmyslně narazil automobil. K incidentu došlo v blízkosti kampaňové centrály ve Wilmingtonu ve státě Delaware. Biden se podle očitých svědectví polekal, obě havarovaná vozidla byla poškozena. 

Prezidentská ochranka potvrdila, že k nehodě došlo, zatímco Biden nastupoval do svého vozu. Mluvčí ochranné služby Steve Kopek sdělil zpravodajské stanici CNN, že šlo o neúmyslný incident. Ve Wilmingtonu v neděli hustě pršelo. 

Nehoda se stala krátce po 20. hodině místního času a doprovodila ji hlasitá rána. Prezident se podle očitých svědků ohlédl, aby zjistil, co se stalo. Bodyguardi mezitím obklíčili stříbrné auto a řidiči řekli, aby dal ruce nad hlavu. Jejich kolegové eskortovali hlavu státu do vozu, v němž už seděla první dáma Jill. 

Biden navštívil kampaňovou centrálu, aby popřál zaměstnancům příjemné prožití vánočních svátků. Šlo o první návštěvu od chvíle, kdy tam lidé během letošního léta začali pracovat. 

Biden je prezidentem od ledna 2021, z mandátu mu tedy zbývá něco přes rok. Před necelým měsícem oslavil politik Demokratické strany jednaosmdesáté narozeniny, přesto hodlá v příštím roce obhajovat funkci. Podle průzkumů se jako nejpravděpodobnější vyzyvatel jeví jeho předchůdce Donald Trump. 

Témata: Joe Biden USA