Biatlon: Přípravy na MS v Novém Městě na Moravě se komplikují

Biatlon, Nové Město na Moravě

Autor: Libor Frýdl

1. února 2024 17:53

Přípravy na nadcházející Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě, které odstartuje za šest dní, jsou komplikovány nepříznivým počasím.

Organizátoři se připravují na možný déšť a vyšší teploty, a proto mají připraveny náhradní plány. Šéf biatlonového svazu Jiří Hamza to oznámil na dnešní tiskové konferenci. Vstupenky na některé závodní dny jsou již vyprodané.

"Nejvíce nás zaměstnává sledování předpovědi počasí, která je na první týden zatím katastrofální. Máme plán A a plán B. Budeme se snažit, aby se komfort pro diváky nezměnil v diskomfort," uvedl Hamza.

"Špatné je to hlavně na středu, kde hlásí 11 milimetrů vody a žádné minusové teploty. Máme připravené náhradní řešení, ale kdyby mrzlo a bylo hezky, bylo by to jednodušší," doplnil.

Uvedl, že do Nového Města na Moravě dorazí závodníci ze 33 států, tedy zhruba 360 biatlonistů a 400 členů doprovodu. 

Podle sportovního ředitele Ondřeje Rybáře neovlivňuje počasí závodníky, kteří jsou na podobné podmínky zvyklí a umí se s nimi vyrovnat. Dobře se obléknou a podle něj je otázkou jejich osobního pohodlí, zda mají lepší nebo horší pocit, ať už prší nebo mrzne.

Rybář však zdůraznil, že horší je to pro diváky, kteří nejsou schopni se někam schovat, a jejich dojem ze závodu může být ovlivněn nepříznivými povětrnostními podmínkami. Uvedl, že obdivuje německé fanoušky v Oberhofu a doufá, že i čeští fanoušci se naučí bavit biatlonem a budou mít příjemné zážitky.

Kapacita Vysočina Areny včetně tratí je 27 tisíc fanoušků, ačkoli první čtyři dny a poslední dva jsou již vyprodány z diváckého hlediska. Vstupenky na druhý týden jsou stále k dispozici na úterý, středu a čtvrtek, a pořadatelé zároveň nabízejí školní dny, aby mohli dětem přiblížit a ukázat biatlon v akci.  

Témata: Biatlon