Biatlon: Na Světovém poháru v Hochfilzenu Češi neuspěli, závodům vévodí Norsko

Markéta Davidová

Autor: Markéta Dosedělová

13. prosince 2023 19:01

České biatlonistky na Světovém poháru v Hochfilzenu zaplatily za nesprávnou střelbu. Ženská štafeta ve složení Tereza Voborníková, Lucie Charvátová, Markéta Davidová a Jessica Jislová obsadila osmé místo s dvěma trestnými koly a dvanácti dobitími. Štafeta mužů v sestavě Jonáš Mareček, Jakub Štvrtecký, Mikuláš Karlík a Adam Václavík skončila na dvanáctém místě s bilancí 3+18.  

Voborníková zahájila štafetu žen s jednou opravou při střelbě vleže a byla čtvrtá před střelbou vestoje. Nicméně následně minula čtyři terče, což ji poslalo na trestné kolo. Charvátová přebrala štafetu jako jedenáctá, ale dobíjela pouze třikrát, čímž tým posunula na šesté místo. 

Davidová, předloňská mistryně světa z vytrvalostního závodu, se opět potýkala se slabší střeleckou formou a musela na trestné kolo. Jislová měla nejlepší střelbu s jednou opravou, čímž přivedla štafetu na osmé místo.

Český tým ztratil na vítězné Norky dvě minuty a čtyřicet sekund. Mužský tým, který byl bez Michala Krčmáře, obsadil dvanácté místo. Mareček a Štvrtecký drželi tým v první desítce, ale špatná střelba ve stoji ovlivnila konečné umístění.

Jakov Fak, který se při střelbě vleže na druhém úseku trati neprosadil a minul všechny terče, musel absolvovat pět trestných kol. V polovině závodu vedli Norové o více než šest sekund před Francouzi, zatímco český tým zaostával o více než dvě minuty a obsazoval dvanácté místo.

Trestným kolům se bohužel nevyhnuli ani další čeští závodníci. Karlík minul poslední terč při střelbě vestoje, a stejnou chybu zopakoval i finišman Václavík. Češi se nakonec propadli za vítězným týmem o pět minut a 22 sekund. 

Témata: Biatlon Lucie Charvátová Markéta Davidová