Bestiální vrah Ladislav Hojer je jedním z nejhorších úkazů české kriminalistiky

 Ladislav Hojer

Autor: Libor Frýdl

27. ledna 2024 10:08

Historie kriminalistiky občas zaznamená příběhy, které vyčnívají svou neuvěřitelnou krutostí a sadismem. Jedním z takových případů je temná kapitola spojená s jménem Ladislava Hojera, českého sériového vraha a kanibala. Jeho činy, spáchané v letech 1978 až 1981 v Československu, otřásly tehdejší společností a vytvořily otázky o povaze zla a hranicích lidského chování.

Ladislav Hojer se narodil 15. března 1958 v Praze do rodiny, kterou postihly tragické ztráty – smrt otce a matky na rakovinu. S bratrem Jaroslavem zůstal v bytě v Motole. Školní léta pro něj nebyla těžká, byl průměrným studentem, ale s IQ na spodní hranici průměru. Po ukončení zvláštní školy se vyučil sklářem.

Hojerova kriminální kariéra začala v roce 1978, kdy spáchal svoji první vraždu. Celkem se přiznal k pěti vraždám, spáchaným v období mezi roky 1978 a 1981. Jeho obětí byly ženy ve věku od 18 do 51 let. Během svých hrozných činů často projevoval sadistické sklony a několikrát se dopustil kanibalismu.

Například v srpnu 1980, během vojenské dovolené, napadl neznámou ženu u ružínské nádrže. Po neúspěšném pokusu o násilný pohlavní styk předčasně ejakuloval a ztratil zájem. Další oběti byly zabíjeny s podobnou krutostí a bezcitností.

Hojer byl zatčen v souvislosti s vyšetřováním jednoho z jeho zločinů, kdy se nakonec přiznal k pěti vraždám a dalším osmnácti znásilněním. Odsouzen byl k trestu smrti, který byl vykonán 7. srpna 1986 v Pankrácké věznici. Přestože se několikrát snažil stáhnout svá přiznání, bylo zjištěno, že má na svědomí minimálně pět vražd.

Psychiatrické posudky Hojera ukázaly, že byl primitivní psychopat s nízkým IQ, amorální a asociální osobností. Byl schopen chladnokrevně plánovat a vykonávat své zločiny s brutální precizností. Jeho neschopnost komunikovat s ženami a jeho negativní zkušenosti s nimi pravděpodobně ovlivnily jeho temný pohled na svět.

Případ Ladislava Hojera zůstává jedním z nejtemnějších a nejotřesnějších okamžiků v historii české kriminalistiky. Jeho zločiny vyvolávají otázky o povaze lidského zla, omezení lidského chování a nutnosti ochrany společnosti před těmito extrémními individuálními hrozbami. 

Témata: Ladislav Hojer