Berlín obchází strach z Hamásu: Policie řeší Davidovu hvězdu na domě Židovky

Německá policie, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

15. října 2023 12:49

Současné napětí v rámci izraelsko-palestinského konfliktu se tím nejhorším možným způsobem přenáší i do Evropy. Osmadvacetiletá Berlíňanka s židovskými kořeny našla ve čtvrtek na vchodových dveřích Davidovu hvězdu, kterou v minulosti označovali židovské nemovitosti nacisté. 

Osmadvacetiletá žena si nepřála zveřejnění jména, protože se poprvé v životě obává o své bezpečí. "Byla jsme šokovaná a vyděšená, když jsem ve čtvrtek večer přišla domů," citoval její slova pro Morgenpost izraelský deník Jerusalem Post.

Protože si zprvu nebyla jistá, zdali nejde o náhodu, obešla okolí, aby zjistila, zdali se Davidova hvězda neobjevila i na dalších budovách či dveřích. Když se ukázalo, že nikoliv, rozhodla se obrátit na policii. 

Žena vypověděla, že strážci zákona pro ni sice měli pochopení, ale moc velkou pomoc nenabídli, protože berlínská policie se potýká s personálními problémy. Přesto jí především poradili, aby odstranila graffiti ze dveří. Obavy z toho, že by se mohla stát terčem pro přívržence hnutí Hamás, ji ale neopustily.  

Policie potvrdila, že zahájila vyšetřování případu, kterým se zabývá oddělení starající se o činy s politickým podtextem. V Berlíně došlo v posledních dnech k posílení ostrahy židovských institucí.

Nynější izraelsko-palestinský konflikt vypukl minulý týden v sobotu, kdy radikálové z hnutí Hamás vpadli z Pásma Gazy do Izraele a v příhraničních oblastech vraždili či brali rukojmí. Izrael eviduje do této chvíle přes 1300 obětí, převážně jde o civilisty. Podle nedělních údajů palestinského ministerstva zdravotnictví již v Gaze zemřelo 2329 osob. Přes 9700 lidí zároveň utrpělo zranění.

Témata: Policie Německo Německo hamas