Barrandovský most: Druhá etapa oprav je u konce. Stavba prošla zátěžovou zkouškou

Barrandovský most

Autor: Jan Hrabě

3. září 2023 21:51

Na Barrandovském mostě v sobotu skončila dopravní opatření v rámci druhé etapy rekonstrukce stavby. Práce se tak podařilo ukončit s patnáctidenním předstihem oproti závaznému harmonogramu. Přispěla k tomu zjištění ohledně skutečného stavu mostu z první etapy oprav. 

O dřívějším ukončení druhé etapy informovala Technická správa komunikací hlavního města Prahy. Náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) už v pátek sdělil, že most prošel zatěžkávací zkouškou. 

"Během středečního a čtvrtečního večera jsme na most postupně navezli šest plně naložených náklaďáků o celkové hmotnosti kolem 300 tun. Vozidla jsme zároveň rozmisťovali v různých sestavách, abychom prověřili odolnost jednotlivých úseků. Díky tomu víme, že ultra-vysokohodnotný beton na mostě je odolný a pevný jako skála," napsal na sociální síti X.

Aby se ušetřil čas, došlo podle Hřiba během zkoušky k osazení mostu dopravním značením. V dalších dvou týdnech ještě proběhne oprava vozovek na předpolích na modřanské i smíchovské straně.

Rekonstrukce Barrandovského mostu začala loni. Práce jsou rozložené do několika let a mají trvat vždy jen část roku. Za celé období vyjdou na 594,5 milionu korun. Soumostí z roku 1983 tvořené dvěma částmi, severní a jižní, se dosud nikdy neopravovalo.

Témata: Barrandovský most Praha