Babiš na Slovensku: Podpořil svého favorita a překvapil slovy o konci v politice

Andrej Babiš

Autor: Jan Hrabě

4. dubna 2024 15:04

Expremiér Andrej Babiš (ANO) ve středu v rámci společné debaty podpořil předsedu Národní rady Petera Pellegriniho před sobotním druhým kolem prezidentské volby na Slovensku. Pellegrini je podle něj rozvážný, mladý a perspektivní. Jeho vyzyvatelem je exministr zahraničí Ivan Korčok. 

"Hlavně jsem přišel podpořit Petera, nejlepšího kandidáta," prohlásil Babiš, který zavzpomínal na doby, kdy oba byli premiéry svých zemí. Zmínil například, že visegrádská čtyřka tehdy skvěle fungovala. Politici si notovali také v kritice médií. 

Bývalý český premiér zavzpomínal i na svůj neúspěch v loňské prezidentské volbě, přičemž svého přemožitele Petra Pavla označil za "prezidenta pětikoalice". O sobě řekl, že na rozdíl od Pellegriniho je už spíš na konci politické kariéry. Podle deníku Pravda v rámci debaty mluvil slovensky.

Pellegrini v rámci vystoupení apeloval na voliče, že je třeba udělat všechno proto, aby si Slováci zvolili "slovenského prezidenta". 

Podle průzkumu agentury Focus pro televizi Markíza by teď druhé kolo prezidentské volby vyhrál Pellegrini se ziskem 50,8 procenta hlasů. Šetření agentury NMS Market Research pro deník Sme určilo jako vítěze Korčoka s podporou 51,7 procenta hlasů. Sběr dat v případě obou průzkumů se konal od 28. března do 2. dubna na vzorku lehce přes tisíc respondentů.

Kampaň před druhým kolem mohou oba kandidáti vést ještě dnes. Od čtvrtka pak začne volební moratorium, které potrvá až do konce hlasování. To je naplánované na sobotu 6. dubna. Funkční období končící prezidentky Zuzany Čaputové skončí 15. června. 

Témata: Andrej Babiš Peter Pellegrini volby na Slovensku Slovensko