Babiš a StB? Expremiér se dočkal! Slovensko se rozhodlo uzavřít smír

Andrej Babiš

Autor: Jan Hrabě

21. října 2024 18:55

Slovensko se rozhodlo uzavřít smír s českým expremiérem Andrejem Babišem ve sportu, který se týkal jeho evidence ve svazcích Státní bezpečnosti (StB). Ministerstvo vnitra uznalo, že Babiš byl neoprávněně evidován jako agent pod krycím jménem Bureš a že s StB vědomě nespolupracoval. 

"Babiš se zavázal, že vůči státu neuplatní žádné nároky na náhradu škody ani na nemajetkovou ujmu v souvislosti s touto evidencí a že stáhne stížnosti podané k Evropskému soudu pro lidská práva a nebude si uplatňovat nároky na spravedlivé zadostiučinění v penězích," uvedlo ministerstvo podle agentury TASR s tím, že smír byl schválen příslušným soudem. 

Úřad vysvětlil, že k uzavření smíru přistoupilo poté, co důkladně zhodnotilo právní situaci a ekonomická rizika spojená s pokračováním sporu. Ministerstvo tvrdí, že si nechalo zpracovat dvě nezávislé externí právní analýzy, které potvrdily, že existuje vysoké riziko prohry u soudu, která by následně znamenala riziko vysokých finančních ztrát pro stát. 

Argumentem byly i verdikty ve skutkově a obsahově totožném sporu mezi Babišem a slovenským Ústavem paměti národa. "ÚPN uspěl jen na Ústavním soudu, protože Andrej Babiš měl podat žalobu vůči ministerstvu vnitra a ne vůči ÚPN," zdůraznilo ministerstvo. 

Expremiér Babiš na rozhodnutí slovenských úřadů krátce reagoval na sociální síti X. "Sice to trvalo 12 let, ale nakonec pravda a spravedlnost zvítězila," napsal. 

Babiš byl ve svazcích StB veden jako agent pod krycím jménem Bureš, sám však spolupráci popírá a trvá na tom, že je ve svazcích uveden neoprávněně. Spor se táhne od roku 2012, kdy politik podal žalobu na Ústav paměti národa. Ten trval na to, že je Babiš ve svazcích evidován oprávněně. 

Témata: Andrej Babiš Slovensko StB