Až extrémní počasí slibuje aktuální předpověď na duben

Jaro, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

2. dubna 2024 6:00

Velikonoční pondělí bylo prvním letním dnem roku, teploty na řadě míst překročily 25 stupňů. Už dnes se má ale ochladit, nikoliv však na dlouho. O nadcházejícím víkendu budou maxima opět atakovat rekordní hodnoty, vyplývá z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Meteorologové připomněli, že právě uplynulý březen byl teplotně nadprůměrný. Tento trend má podle nich pokračovat i v nejbližších třech týdnech. Zejména kolem neděle 7. dubna mohou být teploty i extrémně nadprůměrné.

"Naopak krátkodobě lze očekávat poklesy teplot do průměrných hodnot. Až poslední týden předpovědi (22.4.-28.4.) se jeví jako teplotně průměrný. Týdenní průměry nejnižších nočních teplot předpokládáme ve všech čtyřech týdnech předpovědi kolem 6 °C. Týdenní průměry nejvyšších denních teplot předpokládáme přibližně kolem 18 °C," uvedli odborníci.

Poslední týdny byly srážkově průměrné až podprůměrné, zásadní změna se neočekává. "Srážkově by se příští čtyři týdny předpovědi měly pohybovat kolem dlouhodobého průměru," dodali meteorologové.  

Témata: Počasí Jaro ČHMÚ