Američané se opili a přespali na Eiffelovce. Věž zažila dva incidenty během pár dní

Paříž, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí

15. srpna 2023 15:05

Dva američtí turisté v noci z neděle na pondělí přenocovali na Eiffelově věži v Paříži, informoval provozovatel slavné památky v úterý. Jde o druhý nepříjemný incident během posledních dnů. O víkendu proběhla evakuace kvůli bombové hrozbě. 

Ochranka dvojici mužů objevila během rutinní prohlídky před začátkem otevírací doby v pondělí ráno, napsal deník Guardian. Pařížská prokuratura uvedla, že turisté byli pod vlivem alkoholu. Noc strávili v místě, které je běžně veřejnosti zapovězeno. Provozovatel každopádně uvedl, že Američané zjevně nepředstavovali jakoukoliv hrozbu. 

Na místo kvůli nim museli být vysláni hasiči. Muži skončili na výslechu na jedné z pařížských policejních stanic a hrozí, že proti nim bude vzneseno obvinění. Mimo jiné totiž došlo k posunutí zahájení pondělního provozu o hodinu. 

O víkendu, konkrétně v sobotu, musela být Eiffelova věž několik hodin mimo provoz kvůli bombové hrozbě. Památku prohledali pyrotechnici a policisté se postarali o bezpečnou evakuaci. O incidentu informoval server France24

Eiffelova věž je nejznámější pařížskou dominantou. Postavena byla v letech 1887 až 1889 a během prvních desetiletí své existence byla nejvyšší stavbou světa. Ročně ji navštíví šest až sedm milionů lidí. 

Témata: eiffelova věž Paříž Francie