Amálie Švábíková přiznala, že potěšila celou rodinu!

Amálie Švábíková

Autor: Libor Frýdl

22. srpna 2023 14:59

Tyčkařka Amálie Švábíková se prvním úspěšným postupem do finále na mistrovství světa potěšila nejen sama sebe, ale také svou rodinu. V rozhovoru s novináři prozradila, že její blízcí si zakoupili vstupenky na tribuny Národního stadionu v Budapešti až na středeční finálovou soutěž.

Od neděle visí na bariéře oddělující hlediště u tyčkařského sektoru česká vlajka s nápisem Kadaň, což je rodiště Švábíkové. "Nevím, kdo ji tam umístil, na hledišti byli jen můj bratr s přítelkyní. Ale na finále přijede celá moje rodina - včetně mého přítele Ondřeje, který mě podpoří. Mám z toho velkou radost. Udělali si na to finále speciální přípravu, což mi ukázalo, že ve mě mají velkou víru," sdělila bronzová medailistka z halového mistrovství Evropy, jejímž přítelem je vícebojař Ondřej Kopecký.

Nákup vstupenek na finále znamenal pro její blízké určitý tlak. "Věděla jsem, že by bylo trochu nešťastné, kdyby přišli na finále a já bych se tam nedostala. Zároveň mi však všichni říkali, že jde hlavně o podporu atletiky a ať se neunáším strachy," prozradila Švábíková.

Bylo jí jasné, že kvůli vysoké úrovni světové konkurence bude kvalifikační limit přesahovat její venkovní maximum, které bylo před mistrovstvím světa 464 centimetrů. "Předpokládala jsem, že se bude pohybovat kolem 465 cm. I můj trenér si myslel, že to může být ještě více. Takže nás to nepřekvapilo," uvedla. "Přistoupila jsem k závodu s tím, že bude nutné přeskočit 465 cm. Samozřejmě jsem neměla úplně jasno v tom, jak se celá soutěž bude vyvíjet. Když jsem viděla startovní listinu, trochu jsem se z toho zděsila, musím to přiznat," dodala.
 

Témata: Amálie Švábíková