Alexej Navalnyj dnes bude v Rusku pohřben. Úřady dělají do poslední chvíle problémy

Pohřeb Alexeje Navalného se koná pod dohledem policie. Ta je připravena zatýkat

Autor: Libor Frýdl

1. března 2024 11:09 | Aktualizováno: 1. března 2024 16:13

Ruští policisté postavili bariéry na cestě z moskevského metra ke kostelu, kde dnes proběhlo poslední rozloučení s opozičním politikem Alexejem Navalným. K chrámu Ikony Matky Boží v moskevské čtvrti Marjino také přijely vozy pro přepravu zatčených. Ruské úřady příbuzným tělo zesnulého ruského opozičníka dlouho nevydaly, rodina jej obdržela až na poslední chvíli.

ŽIVĚ: Pohřeb opozičního lídra Alexeje Navalného

Video: YouTube

Na Borisovském hřbitově, kde byl Navalnyj pohřben, byly přítomny policejní hlídky, uvedl server Mediazona. Podle serveru Meduza měli zájemci vyrazit na obřad v předstihu, protože úřady mohou uzavřít stanici metra. Panovaly obavy, že policie bude bránit příznivcům Navalného v účasti na ceremonii.

Před návštěvou předpokládaných demonstrací byli podle serveru varováni žáci moskevských škol, studentům bylo vyhrožováno vyloučením. Pohřební vůz s Navalným do chrámu ve čtvrti Marjino dorazil krátce před polednem. Pohřeb byl naplánován na 12:00.

Smuteční obřad se odehrál ve čtvrti na jihovýchodě Moskvy, kde Navalnyj bydlel. Pohřben byl na Borisovském hřbitově. Rozloučení bylo neveřejné a trvalo více než půl hodiny. Navalného rakev do hrobu nakonec byla uložena do země za zvuků skladby My Way amerického zpěváka Franka Sinatry a hudby z amerického trháku Terminátor.

Smrt politika, který byl nejvýznamnějším kritikem Kremlu v posledních letech, oznámila vězeňská služba 16. února. Navalnyj zemřel v trestanecké kolonii za polárním kruhem, kde si odpykával mnoholetý trest.

Podle vdovy Julije Navalné nebylo jisté, zda bude páteční pohřeb probíhat klidně, obávala se, že by mohlo dojít k zatýkání. V chrámu platil zákaz pořizování obrazového i zvukového záznamu.

Přípravy pohřbu provázely komplikace. Navalného tým uvedl, že měl problémy s nalezením místa pro pohřeb a ve čtvrtek také vyšlo najevo, že kvůli výhrůžkám žádná z pohřebních služeb není ochotná ujmout se převozu politikova těla. 

ŽIVĚ: Pohřeb opozičního lídra Alexeje Navalného

Video: YouTube

Alexej Navalnyj byl ruský politik, právník a aktivista, který se stal známým díky své odvážné kritice korupce a politického establishmentu v Rusku. Narodil se 4. června 1976 v obci Butyně poblíž Moskvy. Vystudoval práva na Moskevské státní univerzitě a získal titul v oboru právo.

Navalnyj začal svoji veřejnou kariéru jako právník a později se stal politickým blogerem a aktivistou. Jeho popularita stoupla díky jeho schopnosti odhalovat korupci prostřednictvím sociálních médií a internetu. Navalnyj se stal známým svými investigativními reportážemi a videi, ve kterých odhaloval korupci na různých úrovních ruského státu.

V roce 2011 se Navalnyj stal jedním z hlavních organizátorů masových protestů proti volebním podvodům a korupci ve vládě. Tyto protesty vyvrcholily v Moskvě a jiných ruských městech a tisíce lidí během nich vyjádřily svůj nesouhlas se současným politickým systémem.

Navalnyj také založil protikorupční nadaci, nevládní organizaci zaměřenou na boj proti korupci v Rusku a na prosazování transparentnosti a spravedlnosti. Jeho práce pro nadaci mu přinesla nejen uznání, ale také mnoho nepřátel v ruském establishmentu.

Navalnyj byl opakovaně zatýkán a souzen ruskými úřady kvůli svým politickým aktivitám. Jeho zadržení vyvolalo protesty doma i v zahraničí, kde mnoho západních zemí odsoudilo postup ruské vlády.

V srpnu 2020 byl Navalnyj otráven nervovým jedem a byl hospitlizován v Německu. Podezření z útoku směřovalo k ruským úřadům, což vyvolalo další mezinárodní rozhořčení.

Navalnyj se po zotavení vrátil do Ruska, kde byl opět zatčen a následně odsouzen k mnoha letům vězení. Jeho zadržení a soudní procesy vyvolaly další protesty a vlnu solidarity doma i v zahraničí.

Navalnyj byl považován za jednoho z hlavních kritiků ruského prezidenta Vladimira Putina a symbol boje za demokracii a lidská práva v Rusku. 16. února 2024 podle ruských úřadů zemřel v trestanecké kolonii.

Témata: Alexej Navalnyj Rusko