Aktuální počasí: Povodně ještě nejsou za námi! Co říká dnešní výstraha?

Praha se připravuje na zvýšený průtok ve Vltavě. (14.9.2024)

Autor: Jan Hrabě

19. září 2024 20:50

Povodňová situace v Česku se každým dalším dnem uklidňuje. Zatím však nikoliv natolik, aby Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) mohl přestat vydávat příslušné výstrahy. V dnešním varování upozornil zejména na vodní stavy řek na jihu Čech. 

"Nejvíce překročená úroveň pro 3. SPA bude i nadále na střední a dolní Lužnici. Kolem úrovně 3. SPA se bude udržovat Blanice pod přehradou Husinec. Dolní Blanice poklesne pod 2. SPA v noci na pátek," uvedli meteorologové ke čtvrteční výstraze na sociální síti X. 

Dolní tok Malše se bude pohybovat pod úrovní třetího stupně povodňové aktivity, přičemž hladiny má dále klesat. Neměnná je situace v Praze, kde se Vltava nachází nad úrovní pro první stupeň. 

Pro Labe platí, že jeho dolní tok pod soutokem s Vltavou se bude udržovat nad úrovní třetího stupně a bude nadále vykazovat jen velmi pozvolné poklesy. Na soutoku dvou největších řek v Mělníce mělo dnes odpoledne dojít k poklesu na druhý stupeň. 

"Na dolní Moravě hladina poklesne pod 2. SPA během noci na pátek. Na Dyji pod VD Vranov bude 3. SPA podkročen během dne a nadále bude setrvávat 2. SPA v důsledku manipulací," dodal ústav.

Témata: Počasí povodně září 2024 Povodně