Aktuální počasí: Kdy poleví tuhé mrazy? V jednom kraji platí smogová situace

Zimní počasí, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

10. ledna 2024 12:02

Největší mrazy poleví v tomto týdnu, vyplývá z dnes aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V noci na čtvrtek ještě zejména na jihovýchodě klesnou teploty hluboko pod nulu.

Výstraha před silným mrazem bude platit do čtvrteční 10. hodiny. "Od dnešního večera do čtvrtečního rána budou teploty v noci a ráno zejména v jihovýchodní polovině území klesat pod -12 °C, na severovýchodě území mohou teploty ojediněle klesat i na hodnoty kolem -15 °C," sdělili meteorologové s tím, že v dalších dnech se noční mrazy budou zmírňovat.

V platnosti pro okres Český Krumlov v Jihočeském kraji zůstává výstraha před povodňovou bdělostí. Stále je totiž zvýšený odtok z Lipna, Vltava tak v Českém Krumlově kolísá kolem třetího stupně povodňové aktivity. V Praze se během středy očekává pokles hladiny pod úroveň prvního stupně. 

Ústav zároveň vyhlásil smogovou situaci pro celé území Moravskoslezského kraje. Lidé by se měli zdržet při pobytu pod širým nebem maximální fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. Doporučuje se také omezit využívání dopravních prostředků se spalovacím motorem a přednostně používat veřejnou dopravu.

Témata: Počasí Zima Smog ČHMÚ