Předčasný důchod 2023: Lidé mohou o výplatu loňské výhodnější penze žádat až letos

Důchdoci, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

17. března 2023 12:12

Důchody jsou v posledních týdnech v Česku velkým tématem. Není přitom zmiňováno, že až od letoška si někteří lidé nechávají vyplácet penzi, o kterou zažádali v závěru loňského roku poté, co ministerstvo práce a sociálních věcí upozornilo na její výhodnost.

Kvůli třem vysokým valorizacím v loňském roce totiž nastala neobvyklá situace, kdy se vyplatilo v předstihu požádat o předčasný důchod. O uvolnění jeho výplaty přitom mohou lidé klidně zažádat až letos.

"Žádost o předčasný důchod určitě nemusí ještě znamenat, že skutečně přestanete pracovat. Jen musíte požádat o tzv. důchod bez výplaty. Není tedy nutné odejít ze zaměstnání, pokud si někdo chce ‚zafixovat‘ výši výhodnějšího důchodu odpovídajícího roku 2022," uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v říjnu v tiskové zprávě svého resortu.

Rozdíly přitom mohly být v řádu stovek či dokonce až tisícovek korun měsíčně. Ministerstvo to ilustrovalo na příkladu muže s řádným termínem odchodu v únoru 2023 po 46 letech trvání pojištění.

"Jeho osobní vyměřovací základ činí 28 tisíc Kč. Pokud požádá o předčasný důchod, pak jeho penze v roce 2023 dosáhne 19 936 Kč. Jestliže o řádný důchod zažádá až k únoru 2023, pak mu bude vyplácena penze ve výši 18 306 Kč, tedy o 1630 korun méně," vysvětlil úřad.

Témata: důchody důchodci