14podlažní obytnou budovu ve Španělsku zachvátil masivní požár. Počet obětí roste

Rozsáhlý požár zachvátil 14podlažní obytnou budovu

Autor: Libor Frýdl

22. února 2024 21:37 | Aktualizováno: 23. února 2024 8:16

Nejméně 14 zraněných včetně šesti hasičů a čtyři mrtvé si vyžádal rozsáhlý požár, který ve čtvrtek odpoledne zachvátil 14podlažní obytnou budovu ve čtvrti Campanar ve španělském městě Valencie. 

Požár vznikl v prostorách na čtvrtém podlaží, ale rychle se rozšířil po celé budově. Policie zablokovala přístup do oblasti, aby usnadnila příchod záchranných vozidel.

Záchranáři, kteří obdrželi hlášení krátce po 17:30, prostřednictvím sociálních sítí lidí vyzvali, aby se nepřibližovali k místu požáru, kam přemístili i polní nemocnici.

Likvidaci požáru budovy postavené v roce 2008, ve které je 138 bytů, ztěžují vítr a teplo. RTVE večer uvedla, že v budově se stále nacházejí lidé, které se hasiči snaží vysvobodit.

Ze 14podlažního domu podle serveru El País šlehaly několikametrové plameny, s nimiž bojovaly desítky hasičů. Ti se původně obávali vysokého počtu zraněných a mrtvých. Počty ale mohou nadále stoupat, 19 lidí se stále pohřešuje.

Podle odborníka na stavební konstrukce Davida Higuerua vše nasvědčuje tomu, že příčinou rychlého šíření požáru byl materiál použit na fasádě. Jedná se o hliníkové desky se syntetickým izolátorem, který je "velmi hořlavý".

Témata: Španělsko Požáry