Česká kouzelnická hvězda Pavel Kožíšek: Jak se dostal k magii?

Pavel Kožíšek

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. září 2020 21:28

Kouzelník Pavel Kožíšek, který se narodil 17. září 1970, patří k nejznámějším současným českým iluzionistům. Svoje triky předvádí Kožíšek nejen na jevištích po celé České republice, ale objevuje se i v televizi a pro zájemce o magická představení otevřel v Líbeznici u Prahy také vlastní divadlo. Ke kouzlení se přitom dostal jako dítě náhodou, když si vypůjčil knížku pro začínající kouzelníky a možnost předvádět triky ho uchvátila.

"Tak vznikla láska, která se stala profesí. I když první kouzlo se mi nepovedlo a hned v úvodu jsem ho prozradil," svěřil se Kožíšek, mimo jiné autor Lexikonu magie a kouzel, který obsahuje sedm desítek jednoduchých triků, nebo kouzelnických sad pro děti. Podle Kožíška je přitom kouzelnické povolání trochu schizofrenní. "Na jednu stranu si bedlivě svá tajemství střeží, ale občas je nutno dát laické veřejnosti nějaká kouzla k dispozici - jen tak se narodí nový kouzelník," tvrdí.

O kouzlení se začal Pavel Kožíšek zajímat na základní škole a veřejně vystupoval už jako žák gymnázia v rodných Hořicích a pokračoval i během studií pražské filozofické fakulty. Zlom v jeho kariéře znamenalo vítězství na mistrovství ČR v moderní magii z roce 1994. "Mistrovství jsem se tehdy účastnil poprvé a naposled, usmálo se na mě štěstí a vyhrál jsem. Od té doby jsem nesoutěžil, abych dal šanci svým mladším kolegům," řekl Kožíšek, který uspěl i na mezinárodních soutěžích.

Od 90. let minulého století se také začal objevovat v televizi a účinkování na obrazovkách výrazně přispělo k jeho popularitě. Se svými triky se objevil na všech celoplošných kanálech, v roce 2003 pak dostal drobnou roli i v televizním seriálu Černí baroni. "Když mi režisér Juraj Herz zavolal, jestli bych si v nich nechtěl zahrát, nevěřil jsem vlastním uším," vzpomínal Kožíšek, který ve stejné době otevřel vlastní divadlo. Několik let také vedl Český magický svaz.

Témata: Pavel Kožíšek