Dny NATO v Mošnově startují už zítra. Na co se lidé mohou těšit?

Dny NATO v Mošnově

Autor: ČTK

16. září 2022 19:35

Na ostravském letišti v Mošnově na Novojičínsku lidé budou moci spatřit například letoun JAS-39 Gripen E. Přiletěla také švýcarská letecká akrobatická skupina Patrouille Suisse. Zúčastní se tam víkendové akce v Ostravě i Dnů Vzdušných sil Armády ČR.

Dny NATO, které se uskuteční 17. a 18. září, jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Představují se na nich armádní, bezpečnostní i záchranářské jednotky. Letos se bude prezentovat rekordních 22 zemí. Poprvé se akce zúčastní stát z Jižní Ameriky - Brazílie ukáže svůj moderní dopravní letoun C-390 Millennium.

Program dynamických ukázek bude nejdelší v historii akce. Mezi nejatraktivnější budou patřit vystoupení akrobatických leteckých skupin. Patrouille Suisse se nad Mošnovem předvede poprvé. Diváci uvidí i chorvatskou skupinu Wings of Storm, která se na Dny NATO vrací po třech letech.

Průlet předvede mimo jiné americký strategický bombardér B-52 Stratofortress, druhý tento stroj si budou moci návštěvnici prohlédnout na ploše letiště. Ve vzduchu lidé uvidí i český letoun L 410 NG, dvě letadla páté generace F-35 Lightning II nizozemského letectva nebo mistra Evropy i Česka v akrobatickém létání Martina Šonku na stroji Z-142C AF.

Vstup na Dny NATO je zdarma a například v letech 2018 a 2019 ji navštívilo zhruba 220.000 lidí. Loni přišlo diváků okolo 60.000, jejich počet byl omezený kvůli koronavirové pandemii a návštěvnost ovlivnilo i počasí.

Témata: Dny NATO