Dny NATO v Mošnově: Na co se letos mohou návštěvníci těšit?

Dny NATO v Mošnově

Autor: ČTK

26. srpna 2022 13:02

Na letošních Dnech NATO v Ostravě a Dnech Vzdušných sil Armády ČR se v září na letišti v Mošnově na Novojičínsku představí rekordních 22 zemí. Poprvé se akce zúčastní stát z Jižní Ameriky - Brazílie předvede svůj moderní střední dopravní letoun C-390 Millennium.

Po šesti letech se na akci vrátí populární jordánská ženská protiteroristická jednotka, která předvede společnou ukázku se zásahovou jednotkou moravskoslezského krajského ředitelství policie.

Akce se zúčastní i dva bombardéry B-52. První z nich uvidí diváci po deseti letech ve vzduchu, druhý bude po celou dobu akce na statické ukázce na zemi.

K nejatraktivnějším ukázkám budou patřit vystoupení dvou akrobatických leteckých sestav: chorvatské skupiny Krila Oluje a švýcarské Patrouille Suisse, která bude v Mošnově poprvé.

Poprvé se také představí nejmodernější švédský taktický víceúčelový letoun Gripen E čtyřapůlté generace. Velké zastoupení bude mít i Německo a Spojené státy, které předvedou pestrou škálu své techniky, jak pozemní, tak i letecké.

Dny NATO, které se uskuteční 17. a 18. září, jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Představují se na nich armádní, bezpečnostní i záchranářské jednotky.

Vstup na akci je zdarma a například v letech 2018 a 2019 ji navštívilo zhruba 220.000 lidí. Loni přišlo diváků okolo 60.000, jejich počet byl omezený kvůli koronavirové pandemii a návštěvnost ovlivnilo i počasí.

Témata: Dny NATO