Brno a tým Ignis Brunensis se připojí k symbolickému ohňostroji na podporu míru a svobody

Ohňostroj nad hradem Špilberk

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

5. května 2022 16:30

V rámci celosvětové iniciativy #fireworks4peace (www.fireworks4peace.org) bylo osloveno i Brno a tým Ignis Brunensis k připojení se symbolickým ohňostrojným projektem 8.5.2022 na podporu světového míru, svobody a symbolického boje za demokracii a rovnoprávnost mezi národy ve světě. Pro rozzáření nocí po celé planetě byl zvolen v různých časových pásmech 8. květen, tedy den konce 2. Světové války v roce 1945. Součástí ohňostrojného poselství je současně výzva všemi zapojenými zeměmi k podpoře organizace UNICEF při OSN a dětem postižených válkou.

Na neděli 8. května v 21.00 hodin připravuje designér Jaroslav Štolba z Flash Barrandov SFX v produkci SNIP & CO nad brněnský hrad Špilberk asi tříminutové ohňostrojné poselství s názvem „Ať mír dál zůstává s touto krajinou“ na Modlitbu Marty Kubišové. Synchronizovanou doprovodnou hudbu k ohňostroji budou v 21 hodin vysílat Český rozhlas Brno 106,5 FM a Rádio Krokodýl 103 FM.

„Své životy máme jako ohňostrůjci spojené s využitím černého prachu pro konstruktivní, umělecké účely, pro krásu. Nikoliv k destrukci, nikoliv proti lidským životům…,“ vysvětluje jeden z důvodů zapojení se do iniciativy #fireworks4peace Jaroslav Štolba, hlavní ohňostrojný designér projektu 8. května a šéf týmu Flash Barrandov SFX.

„Každé šesté dítě ve světě právě teď žije v oblasti, kde se bojuje. Kromě fyzického a psychického násilí jsou ale ve válce běžné i únosy dětí a jejich zneužívání jako lidské štíty. Jedním ze smrtelných nebezpečí jsou také nášlapné miny, které mohou děti zabít nebo doživotně zmrzačit. Ve válce a ozbrojených konfliktech UNICEF staví mobilní nemocnice, dodává zdravotnický materiál a zajišťuje vzdělávání. Vrací také ztracené děti zpět k jejich rodinám a šíří osvětu o nebezpečích nevybuchlé munice. V neposlední řadě obnovujeme zásobování pitnou vodou,“ uvádí za UNICEF Česká republika ředitelka Pavla Gomba. Ohňostrojný projekt 8. května v Brně nad Špilberkem proto podpoří program UNICEF Nezávadná voda: „Pomozte nám ochránit děti žijící v oblastech, kde se právě teď bojuje. Každá odeslaná SMS ve tvaru DMS 90 na číslo 87 777 v hodnotě 90 Kč nám pomůže zajistit 5 487 litrů pitné vody. Prosíme, pošlete ji ještě dnes a pomozte dětem ohroženým válkou,“ doplňuje za UNICEF Pavla Gomba.

K 2. květnu se do charitativní výzvy #fireworks4peace zapojili ohňostrůjci a pořadatelé ohňostrojných festivalů už na čtyřiceti místech a čtyřech kontinentech – Evropa, Asie, Amerika a Austrálie. V Evropě se kromě Brna zapojují například španělský Madrid, německý Hamburk a rakouský Salzburg. Z asijského kontinentu tři japonské regiony a na americkém kontinentu města v USA, Kanadě, Mexiku i Brazílii.

Server stars24.cz je mediálním partnerem Ignis Brunensis.

Témata: ignis brunensis Brno