Čtvrtstoletý Ignis Brunensis zve na šest ohňostrojů i festival zábavy

Ignis Brunensis

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. května 2022 11:22

Už po pětadvacáté se mezinárodní soutěž uměleckých ohňostrojů RegioJet Ignis Brunensis rozzáří nad Českou republikou v Brně a na jižní Moravě, letos od 11. června do 23. července 2022.

„Předešlé dva roky s pandemií pro nás byly výzvou. Lidé nemohli tolik cestovat, takže jsme se snažili připravit pro Brňany i pro tuzemské turisty atraktivní nabídku během celého léta, která zkombinuje jak tradiční akce, jako je právě Ignis Brunensis, tak novinky například v podobě dalších festivalů či rozšíření turistické karty Brnopas. Soudě dle ohlasů i několika ocenění, které jsme v oblasti cestovního ruchu získali, je to úspěšný trend a chceme v něm pokračovat i letos,“ vysvětluje brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Hlavní část ohňostrojného festivalu se vrací na hladinu Brněnské přehrady od 25. června do 6. července. Obyvatelé Brna a Jihomoravského kraje i návštěvníci z tuzemska i zahraničí uvidí vždy od půl jedenácté večer čtyři velkolepé ohňostroje. „Vrchol festivalu na Brněnské přehradě se letos koná na konci června a zasahuje do svátků na začátku července. Užít si ho můžou všichni, kteří zůstávají během nich na jižní Moravě. Ale také turisté, kteří k nám v prvním červencovém týdnu přijedou,“ doplnil Jan Grolich, hejtman Jihomoravského kraje.

Přehradní pyromuzikálová představení doplní ohňostrojné projekty na jihu a v centru Brna. Prelude věnované všem dětem bude odpáleno při Jihobrněnském dětském dnu v areálu Hněvkovského v sobotu 11. června. Ohňostrojné finále nad hradem Špilberk 23. července je věnované Gregoru Johannu Mendelovi v rámci celoměstských oslav dvoustého výročí narození tohoto světoznámého zakladatele genetiky.

Pyromuzikály na Brněnské přehradě ve znamení evropského souboje „Severu“ proti „Jihu“

Produkčnímu týmu festivalu Ignis Brunensis se podařilo udržet sestavu zahraničních ohňostrůjců, která se měla na Brněnské přehradě představit už předloni a vloni. Oba ročníky 2020 i 2021 bylo ale nakonec nutné produkčně upravit kvůli covidovým omezením a přesunout je na hrad Špilberk. Ohňostroje na přehradním jezeře se tak vrací až letos. „Ignis Brunensis na Brněnské přehradě se v roce 2022 zúčastní, kromě domácího Česka, z evropských jižních zemí Slovinsko a Chorvatsko a ze severu Evropy Švédsko,“ uvedl umělecký ředitel Ignis Brunensis Jaroslav Štolba z Flash Barrandov SFX.

Dvěstěpadesáté narozeniny Beethovena s dvouletým zpožděním

Při festivalu v roce 2020 bylo v plánu na přehradě při show zahraničních ohňostrůjců oslavit 250. výročí narození Ludwiga van Beethovena povinnými dvouminutovkami neobvyklých zpracování Osudové nebo Ódy na radost. „Díky koronaviru a dvouletému posunu připravených přehradních ohňostrojů dochází k zajímavé situaci, kdy připomeneme na obloze nad přehradou v povinné části show jubilejní dvěstěpadesáté plus druhé Beethovenovy narozeniny,“ upřesnil za hlavního producenta Jiří Morávek, generální ředitel pořádající společnosti SNIP & CO.

Hudba k ohňostrojům tradičně na FM rádiu

Originální hudební doprovod synchronizovaný s ohňostroji vysílá exkluzivně ke všem ohňostrojům Rádio Krokodýl 103 FM. Stačí si tedy najít jakékoliv místo s výhledem na ohňostroj a naladit muziku na FM rádiu.

Výhledové plochy na ohňostroje zdarma, pro větší komfort na Brněnské přehradě tribuna k sezení

Všechny veřejné výhledové plochy na ohňostroje jsou pro diváky zdarma. Na Brněnské přehradě bude ale připravena také komfortní placená zóna – ozvučená tribuna k sezení pro vyznavače ohňostrojného umění z tuzemska i zahraničí. Předprodej vstupenek bude zahájen v druhé polovině května.

Ignis Brunensis s podporou města Brna, Jihomoravského kraje a RegioJet

Hlavními spolupořadateli jsou statutární město Brno, Jihomoravský kraj a SNIP & CO jako hlavní producent. Titulárním partnerem je společnost RegioJet ze skupiny Student Agency. Hlavním garantem ohňostrojné části festivalu je Flash Barrandov SFX. Oficiálním dopravcem návštěvníků městskou hromadnou dopravou je Dopravní podnik města Brna.

Server stars24.cz je mediálním partnerem Ignis Brunensis.

Témata: ignis brunensis