Pustevny 2022: Ledové sochy lákají návštěvníky i letos

ledové sochy na Pustevnách

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. ledna 2022 18:25

Raketoplán s kosmonauty nebo mimozemšťany z ledu mohou ode dneška vidět návštěvníci Pusteven v Beskydech, kde začal tradiční festival ledových soch.

Už od rána na jedno z nejnavštěvovanějších míst Beskyd mířily stovky lidí a před vstupem do speciálních stanů se sochami si návštěvníci museli vystát dlouhé fronty. Festival potrvá do 30. ledna, jeho letošním tématem jsou znamení zvěrokruhu a vesmír.

Parkoviště na Pustevnách bývá při podobných akcích přetížené a i dnes bylo plné už od rána. Zdražení parkovného má turisty motivovat k tomu, aby více využívali jiné druhy dopravy.

Festival ledových soch se na Pustevnách koná už od roku 2000. Letos se na tvorbě podílelo sedm špičkových řezbářů z Česka a Slovenska pod vedením Mariana Maršálka. Na sochách pracovali týden a pomáhalo jim při tom dalších 13 lidí.

Sochy budou k vidění denně od 09:00 do 16:30. Akci ale ovlivňují rostoucí ceny za energie. Společnost proto už v polovině prosince zdražila jízdné na lanovce o deset korun, jednotlivá jízda nyní dospělého stojí 200 korun. 

Témata: Pustevny ledové sochy na Pustevnách