Výstava psů: Brno hostí unikátní akci, po 31 letech!

Labrador - ilustrační fotka

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. října 2021 19:37

Na brněnském výstavišti se do neděle představuje 13.000 psů z 53 zemí. Světová výstava psů všech plemen, kterou pořádá Českomoravská kynologická unie, je druhou velkou mezinárodní akcí na výstavišti od chvíle, kdy se projevila pandemie covidu-19, tedy od loňského března.

Světové výstavy se konaly na území Československa v minulosti jen dvakrát, a to v letech 1966 a 1990, řekla ČTK za Veletrhy Brno Markéta Kamenická.

I přes cestovatelská omezení spojená s restrikcemi jednotlivých států, která zamezila příjezdu některých vystavovatelů a rozhodčích, se do Brna sjeli chovatelé se svými psy například z Filipín, Austrálie či Etiopie. V soutěžích je bude hodnotit 125 rozhodčích.

Na přehlídku přijeli nejen dospělí chovatelé, ale i mladí mezi deseti a 17 lety, kteří se představí v soutěži Junior Handling. Každý den se předvádějí různá plemena a v 15:00 začínají soutěže. Vedle hlavního klání se soutěží například i o nejlepší štěně, o nejlepšího psího dorostence, nejlepší psí pár či o titul nejlepšího veterána.

Na výstavu má přístup i veřejnost, lidé si mohou prohlédnout a koupit dostupná krmiva, různé potřeby pro psy jako obojky, oblečky či hračky, k dostání jsou dokonce i šperky pro majitele se psími motivy. Chovatelé však najdou na výstavišti rovněž praktičtější věci, jako je představení laboratoře, která ze vzorku DNA zjišťuje zdravotní stav psa.

Témata: Psi Brno