Formule 1 v Česku? Lidé si dnes mohli zkusit netradiční věc!

Formule 1 týmu Red Bull Racing

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

18. července 2021 18:28

Dvě stovky lidí si dnes v Českých Budějovicích vyzkoušely výměnu předních kol monopostu Formule 1. Vyvrcholila tím akce Red Bull Pit Stop Challenge, která měla v Česku čtyři zastávky. Předtím se uskutečnila v Praze, Brně a Potštejně na Rychnovsku. Vítěz celého seriálu získal lístky na zájezd na Velkou cenu Formule 1, informoval tým Red Bull.

Zájemci si dnes mohli vyzkoušet výměnu předních kol v kampusu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Účastnily se čtyřčlenné týmy, které měly k dispozici reálnou výbavu jako mechanici při závodech Formule 1. Každý tým mohl využít tři pokusy, počítal se nejrychlejší z nich.

"Chtěla jsem si to zkusit, překvapilo mě, že to není tak těžké. Asi se zaškolím a jdu do toho," uvedla dnes v Českých Budějovicích Eliška Nachlingerová. Na rozdíl od ní některé zájemce náročnost výměny kol na monopostu zaskočila. "Není to tak jednoduché, jak to vypadá. Jednu stranu jsme zvládli velmi rychle, jenže na druhé jsme se zdrželi. Ale co se dá dělat, je to týmová práce," uvedl další účastník Jáchym Běhoun.

Nejzručnější zvládli vyměnit kolo i za šest vteřin. Podle statistik týmu Red Bull i ti pomalejší zvládli proces za deset až 11 vteřin. Kromě toho si návštěvníci univerzitního kampusu mohli prohlédnout monopost ze stáje Red Bull ze sezony 2018. Akce Red Bull Pit Stop Challenge se nyní přesouvá na Slovensko.

Témata: Formule 1